Kultúra

“Egymás mellett van Buddha és a sarki k*rva hirdetése” – Müller Péter elmondta, mi vezessen minket a választásban

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.19 | 13:50

Müller Péter Kossuth-díjas író szerint ebben az információáradatban rendkívül fontos, hogy ne a külvilág által befolyásolt, zűrzavaros, tudatlan ember legyél, hanem önmagad.

Müller Péter írót, aki pünkösd alkalmából adott interjút a Borsnak. A Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, dramaturg az emberiség és benne hazánk sorsáról elmondta,

Kimondok olyasmit, amit még sose írtam le és mondtam ki. Ezt az én tanítómesterem mondta régen és én sem értettem sokáig. Ezen érdemes eltűnődni: „a gyengeség vétek”. Ezt én magamévá tettem. Az emberi természet isteni és erős. Most az a nagy sorskérdés, hogy folytatódik-e a homo sapiens története a Földön. Háborúk mindig voltak, én is átéltem egy összeomlást…

Most más lelkiállapot van, mert az atomkorszakban vált kérdésessé az egész emberiség léte vagy nemléte.

Sokáig úgy tűnt, hogy vissza lehet gyömöszölni a szellemet a palackba, de most nem úgy tűnik. Ez egy új tapasztalat, akkor is, ha valaki szembenéz vele, de arra is hat, aki szemellenzős, mint a ló.

Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Azzal kapcsoltban, hogy mit tehet az ember ebben a helyzetben Müller azt mondta,

Én azt tapasztaltam, hogy ebben a létállapotban egyre többen szembesülnek a sorsukkal, önmagukkal, másokkal, és ez roppant katartikusan jön a felszínre. És jó, ha feljön. Senkire nem támaszkodhat az ember ebben az informatikai zűrzavarban, ahol egymás mellett van Buddha és a sarki k*rva hirdetése: „Öt percre vagy a boldogságtól”, mondja egyik is, másik is, de micsoda különbség! És neked választanod kell, kit követsz.

A 87 éves író hozzátette:

Mindenkiben van egy intuitív képesség, amivel a maga számára meg tudja ítélni, mi jó vagy nem jó. Ott, a lelke mélyén ezt mindenki tudja. Az információáradatban rendkívül fontos, hogy ne a külvilág által befolyásolt, zűrzavaros, tudatlan ember legyél, hanem önmagad. III. Richárd azt mondja Shakespeare darabjában: „Úgy döntöttem, hogy gazember leszek.” Ez is egy döntés, de ha nem mondjuk ki, akkor is döntünk, mindannyian.

A hazai spirituális irodalom egyik legismertebb alakja szerint

a világ nemcsak bomlóban, de spirituálisan felemelkedőben van, kérdés, megéri-e az emberiség ezt. A mostani egy katartikus állapot, aminek mindig az a lényege, hogy döntened kell: felfelé szállsz vagy lefelé zuhansz. Csak azt mondhatom, amit Madách: Ember, küzdj, és bízva bízzál.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Mobiltech
Nagy változás jön a Vibernél
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 17.