Gasztró

2019-ben ezek lesznek az egészséges ételek

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.02 | 07:47

Ha igazán trendi módon étkezel, már a mandulavajat is kidobod.

Moringa – Fotó: 123rf.com

Mit tartunk egészségesnek? Erre a kérdésre minden évtizedben változik a válasz. A húszas években a cigaretta, a hetvenes években a marhahús és a tej, a kétezres évek végére a tejpótlók, a paleo és más diéták, a vegán életmód és a superfoodok viszik a pálmát. Mégis, hogy mi fut be éppen, ez évről-évre változik, és nem csak az egészségtől függ, hanem attól is, hogy éppen mit gondolunk a világról.

A zabtej még jobban be fog futni

Az elmúlt időszakban szinte évente jelentek meg az újabb és újabb alternatív tejek. Sokan laktózérzékenység miatt, mások növényi táplálkozási elvek alapján fogyasztják előszeretettel. A zabtej gyorsan meghódította a világot, mivel ugyanúgy habzik, mint a tehéntej, és még az íze is emlékeztet kissé rá. Nem csoda, hogy egyre több fogy belőle.

A moringa letaszítja a matchát a trónjáról

Bevalljuk, a moringának mi is utánanéztünk. A zöld matcha teát már senkinek sem kell bemutatni, de mi is ez a másik növény? A teljes egészében fogyasztható moringa Indiában, Bangladesben, Pakisztánban és Afganisztánban őshonos, csordultig van C-vitaminnal, magnéziummal és káliummal. Legegyszerűbben tea formájában lehet beszerezni, és bár nincs benne koffein, akik fogyasztják, mégis azt állítják, hogy feltölti őket energiával.

Megjelennek a sokáig tárolható probiotikumok

A probiotikumok nem számítanak újdonságnak, de a tárolható változatok igen. Megjelennek azok a termékek, amelyek olyan bacillustörzseket tartalmaznak, amelyek fogyaszthatóak maradnak akkor is, ha a felhasználásukkal készült élelmiszert szobahőmérsékleten tároljuk. Azaz ezentúl fogyaszthatjuk majd granolában, zabkásában, magvajakban, levesekben és még sok más élelmiszerben. Valószínűleg a szépségipar is felfedezi, és a probiotikumok hamarosan megjelennek majd a naptejekben és a testápolókban.

Az alternatív zsírok diadalútja

Amíg a keto, a paleo és a gabonamentes diéták egyre nagyobb követőtáborra tesznek szert, folyamatosan növekedni fog az igény tejtermékektől, állati eredetű összetevőktől és gabonaféléktől mentes egészséges zsírforrásokra is. Sokkal több kókuszvaj és ghí (tisztított vaj) fog fogyni.

Terjednek a húsmentes „húsos” rágcsák

A „húsmentes hús” piac már nem a vega burgerek és a vegán csirke felé tekint, hanem a szójaproteinből készült vegán jerky (szárított hús) és a gombából készült sertéshús lesz a két új sláger.

Sok új tengeri snack jelenik meg

Puffasztott vízililiommag, alga alapú tonhal-alternatívák, ropogós lazacbőr… Az előrejelzések szerint a világ trendibb fele ezeket fogja rágcsálni csipsz helyett, és bizony tonhal helyett is, a világ legnépszerűbb halfajának száma ugyanis aggasztóan fogy. De nem csupán a ropogtatni valók készülnek majd tengeri alapanyagokból, hanem például hínártésztát és moszatvajat is fogyaszthatunk majd.

Tahini, az új mandulavaj

A humusz alapjaként ismert tahini (szezámpaszta) még jobban el fog terjedni, és ki is válthatja a mandulavajat, hiszen felhasználási körük azonos, viszont a tahini ízletesebb.

Kreatív fagyasztott finomságok

Avokádónyalókák, humuszfagyi, kókuszvizes gépi fagyi, fagyi kézműves sajtokkal. Ezek azok az új jeges élvezetek, amelyekre készülhetünk.

A közel-keleti és észak-afrikai fűszerek még népszerűbbek lesznek

A gasztrobloggerek egyre több olyan fűszert használnak mint a harissza, a sumac és a za’atar. Mivel már most is elég könnyen beszerezhetők, valószínűleg egyre többen fogják kipróbálni. (Mindhárom fűszer, fűszerkeverék elérhető Magyarországon is.)

A narancsbor ismertté fog válni

Nem, nem narancsbőr, hanem narancsbor! Tudjuk, sokan mennyire imádják a színes italokat, elég csak ránézni az Instagram népszerű fotóira. A narancsbor ugyanabból a szőlőből készül, mint a fehérbor, színét annak köszönheti, hogy a gyümölcs héja és magjai együtt erjednek az itallal. Az íze mézes, almás, narancshéjas jegyeket hordoz magában.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló