Gasztró

Ezek lesznek 2018 legmenőbb kajái

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.31 | 16:57

Séfek szerint a húshagyó trend folytatódik, de mexikói mánia is várható majd idén. Ezektől az ételektől csorog majd a nyálunk.

2018-ban nemcsak az aszpik jön látványosan vissza, de az is valószínű, hogy zselatinos nyalánkságokba fogunk botlani a gyümölcsös, zöldséges, húsos és majonézes ételektől roskadozó pultok környékén. Ezen kívül a banán, mint köret is nagyot mehet, de a bécsi virsli is jó eséllyel eláraszt majd minket.

A zselés édességek is szivárványszínben fognak pompázni, és a díszítő arany levelek-szirmok füzérein se csodálkozzunk majd.

Ha a vendéglátósok ennyire nem is vetik el majd a sulykot, mégis gondolkodóba ejt az, miért vágyják vissza az emberek ezeket a múlt század derekán futott, formás kajákat. Az biztos, hogy nem az ízük miatt, de akkor mégis, mire számítsunk idén?

Több, mint egy tucat, amerikai séf csak látja már, mi fog kisülni – és úgy tűnik, főleg a zöldségek és a mexikói ízek kedvelői fogják idén magukat nyeregben érezni, az Uproxx összeállítása alapján.

Kókusz

Hari Nayak a Cafe Spice részéről azt állítja, hogy

A kókusz az új kinoa. Az álgabona 2016-os trendjét most ez a dió közelíti majd meg. A tudatos fogyasztók tisztában vannak vele, hogy az egészséges zsírokra szüksége van a szervezetnek, ezért is népszerű mostanában az avokádó és a mogyoróvaj is. A kókusz igazi szuperkaja: magas protein, rost és C-vitamin tartalma, ásványi anyagai mellett gluténmentes is.

Az agyi funkciókat is javítja, de a haj- és bőrápoló hatása is ismert. Nemcsak egészséges húsa, olaja, teje, vaja, cukra, de szirup formája is egyre bevettebb a konyhákban.

A zöldség az új hús

Andy Little, a nashville-i séf a zöldségek egyre nagyobb szerepét hangsúlyozza ki: pár éve már a köretek foglalják el a tányér közepét, de idénre akár még húshagyóbbá is válhat a világ. Egy kis rászórt halhús, vagy szósz elég is lesz a menüre. Az ételek elkészítésénél is a kreativitás fog inkább számítani: akárcsak a korábbi feltéteket, úgy most a zöldségeket is lehet majd füstölni, aszalni… Vegába hajló kosztra szavaz a chicagoi Ashlee Aubin is: az éttermekben továbbra is elérhető lesz a hús, de inkább csak mint egy szerényebb alternatíva.

A klasszikusok újrafelfedezése

A nashville-i Garrett Pittler szerint ez az év a ráeszmélésről fog szólni. Felül fogják a séfek vizsgálni a klasszikus ételeket.

Azoknak a kajáknak az új verzióit fogjuk enni, amiken felnőttünk. Persze mindegyikben lesz egy kis csavar, így sajátos ízt is fognak kapni.

Szerinte a gasztronómiában ugyanúgy visszatérnek a régi trendek, akárcsak a divat világában.

Ezt az álláspontot osztja a dallasi José Meza Arróyave is:

Mindenki nagy rohanásban van, de idén talán már ráébrednek, milyen jó volt az, amikor ráérősen beülhettek egy étkezdébe. Vissza az alapokhoz: semmi gyorskaja, inkább csak élvezni az élmény minden morzsáját. Főleg, ha valami újat is felszolgálnak nekünk.

Eseti gyorskaja

Ezzel szemben a szintén dallasi Tony Street úgy véli, hogy az ad hoc étkezőké a terep:

Gombamód szaporodnak azok a büfék, ahol nem amerikai menüt árulnak. Rámen és mediterrán kajáldák is nyílnak sorban, ahol szándékosan gyorsan szabadulnak meg a vendégtől. Még asztal sincs, se pincér: ráböksz, mit kérsz, a kezedbe nyomják, és már mehetsz is. Mint egy McDrive-ban.

A charlestoni Kevin Getzewich is ide lyukad ki: szerinte is egyre őrültebb tempót diktálnak az emberek. Azonnal akarják, amit akarnak, és ésszerű áron. Nem szeretnek várakozni, viszont jó minőségű ételt és felszolgálást várnak el.

Tartósított ételek

Tracy Chang, a PAGU tulajdonosa arra szavaz, hogy egyre több, elálló étel kerül majd az asztalokra. Példának a miszó levest és a savanyúságokat hozza. A tartósításról ugyanis egyre több blog és bejegyzés szól a közösségi médiában is. A folyamatokat leírják, és tapasztalatokat cserélnek. Egyre népszerűbb az eljárás, főleg olyan vidékeken, ahol rövidebb a zöldségek termelésének szezonja. A helyi alapanyagok használatát, illetve a gluténmentes diétát is említi, és a húsmentesség nála is előkerül.

Indiai

Stephen Ullrich Miamiból a fűszeres ázsiai ételek mellett teszi le a névjegyét. Az izgalmas indiai konyha új dimenziókat tud nyitni – egy sima csirkemellből is csodákat lehet kihozni, köménnyel, korianderrel és kardamommal. És ez már nem számít luxusnak.

Avokádós pirítós

Elizabeth Blau az avokádós pirítósra esküszik: eddig is jól futott ez a nasi, de idén szinte a mennybe megy. Megbolondíthatjuk kecskesajttal, retekkel, ricottával, de chia-magos eperlekvárral is. Tojás, sonka és füstölt pisztráng, kapor és lilahagyma is elfér rajta.

Tészta

Raul A. Del Pozo Miamiból a tésztát teszi meg 2018 főszereplőjének.

Gondolj minden formájára: gnocchi, masni, tortellini, ravioli és a többi változatra. Raguval, bolognai szósszal örök sláger, megszínesíthetjük velük a nehéz téli hónapokat. Egy tál pappardelle, rajta egy finom vaddisznóraguval, vagy valami könnyebb menü is kész felüdülés.

Pulque

Ez a mexikói szeszes ital az agavé nedvéből készül, és a san diegoi Claudette Zepeda-Wilkins nagy pillanatokat jósol neki. A ködös történelembe vesző eredetű, „isteni” ital észak felé tart, és a modern mexikói konyhákat is be fogja venni. A cukros növényi lé tele van probiotikumokkal, ezért koktélokban is fogunk találkozni vele.

Jakitori

A japán grillezett csirke az oklahomai Jeff Chanchaleune befutója, aki a rámen bűvöletébe nőtt fel. A szigetországi tésztaleves mellé most szerinte besorol a jakitori, a nyársra tűzve elkészített pipihús is.

Az étel tiszta ízét a brikettnél is magasabb hőfokon égő préselt tölgyfa adja meg. És nem csak a szárnyas melle sülhet: disznó, gomba és belsőségek is nyársra kerülhetnek.

Környezettudatosság

A los angelesi Maiki Le a fenntartható fejlődés évét várja, azaz: tudatosságot a gasztronómiában is. A hulladék és pazarlás csökkentését, hogy a helyi ízek sajátosságaira fókuszáljunk, illetve a nők konyhai szerepét is definiáljuk újra. A bevándorlók és kisebbségek élelmiszeripari helyzetére is jó volna gondosabban tekinteni. A növényi alapú ételek és biodinamikus borok szerepét hangsúlyozza még a hölgy.

Indonéz ízek

A kaliforniai Mira Setiabudhi az indonéz ízvilágot favorizálja, illetve az ismerős ízek újszerű kombinációit. Holland sajt curryvel, japán tészta citromfűvel, kókusztejjel – az amerikaiak nyitottak az ilyen merész párosításokra.

Borsikafű desszertek

Egy los angelesi fagyizó első embere, Uli Nasibova főleg klasszikus olasz édességeket árul, a pisztáciától a sztracsatelláig, melyek az év minden szakaszában pörögnek is. De a hölgy szeret kísérletezni is: általa borsikafű, tárkony, jamsz gyökér és poblano (mexikói paprika) is került már a tölcsérekbe. Most leginkább a borsikafű megy, mint desszert, jóféle csokiszorbettel.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.