Gasztró

Túlélőkonyha: ezt eszik az atomtengeralattjárókon

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.03 | 06:47
  • trendindex: 6

Elég nehéz sors jutott az amerikai tengeralattjárósoknak. Hónapokat töltenek egy acél csőben a jéghideg vízben úszva, mindenféle robbanóanyaggal körülvéve. Egy tengeralattjáró tele van gyúlékony anyagokkal, meg nukleáris fegyverekkel. Amikor harcolnak, könnyen a tenger fenekén végezhetik, ha eltalálja őket egy ellenséges hajó. Viszont a békés időkben is rengeteg veszélye van a tengeralattjárózásnak, ugyanis egy egészen apró baleset is végzetes lehet az egész legénység számára.

Fotó: Allen Michael McNair/U.S. Navy

Folyamatos életveszélyben vannak, a gyomruk viszont mindig tele van

Az USA tengeralattjáróin napi három étkezés jár a legénység minden tagjának. Mindezt úgy, hogy heteket, vagy akár hónapokat töltenek utánpótlás nélkül. A Csendes-óceáni tengeralattjárókat a Sysco látja el étellel, az Atlanti-óceániakat pedig a King’s Bay.

Annak is megvan a módszere, hogyan töltik fel élelemmel a különböző tengeralattjárókat.

A gyorstámadó tengeralattjárókra kézzel szállítják az ételt. Azokra a tengeralattjárókra, amik képesek ballisztikus rakétákat kilőni, a menekülőtörzsön keresztül eresztik le az élelmet, daru segítségével. A menekülőtörzs egy olyan része a tengeralattjáróknak, amin keresztül a legénység kimenekülhet, ha elsüllyedtek.

A kép baloldalán látható Mark Shipley séf elmondja, hogyan kell előkészíteni az ételt egy tengeralattjárón. Fotó: Peter D. Blair/U.S. Navy

A tengeralattjáró szakácsok menők

Ételt szolgáltatni egy tengeralattjárón elég nehéz feladatnak számít, még az amerikai hadseregen belül is. Szigorú menetrend szerint kell főzniük, és tisztán tartaniuk a konyhát, és a havi menüt is ők állítják össze. A takarítás különösen fontos, ugyanis egy ételmérgezés, vagy járvány elég rosszul venné ki magát a tenger mélyén, egy szűk csőben.

Tenney Flynn, egy tengeri étterem tulajdonosa és séfje látogatása során segít előkészíteni egy fogást a Louisiana tengeralattjárón. Fotó: Ed Early/U.S. Navy

A hétköznapi életben is jónak számító kajákat készítenek ott lent. A receptek gyakran használnak marhahúst, káposztát, gyömbért és csirkét. A reggelik változatosságára is odafigyelnek, sokféle szósszal készítik őket, többek között tojáskrémmel.

A desszertekre egyenesen irigykedhetünk, kapnak cseresznyés lepényt, rizspudingot, sült almát, és még egy csomó finomságot.

A tengeralattjárókon minden helyre szükség van, ezért edzőteremként használják a konyhát, amikor épp nem főznek. Mondhatni egymás szájában élnek, de legalább bőségesen kajálnak közben.

Nyitókép: Nancy C. diBenedetto/U.S. Navy


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló