Gasztró

Ez az étel igazi csodát tesz odalent a férfiakkal

  • Szerző:nuus
  • 2023.03.07 | 14:48

A héj nélküli maggal rendelkező olajtök egyre népszerűbb, ebből készül a tökmagolaj is. Tudtad, hogy férfiaknak igazi csodaszer?

Európába még Kolumbusz Kristóf hozta be, Ausztriában és Szlovéniában már régóta élnek ezzel a szuperkajával, ami jó ideje az erdélyi népi gyógyászat része is. A növény húsa eredetileg takarmányként vagy biotrágya formájában hasznosult, ám emberi fogyasztásra is alkalmas. A sötétzöld, csupasz magjából készült esszencia neve – „zöld arany” – pedig szinonima a prosztata megnagyobbodása elleni szerre: még e jóindulatú elváltozás esetén is lehet gond a vizeletürítéssel.

A nemesített stájer olajtök hidegen sajtolt, vitamindús (A-, E-, B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitaminok) olajából napi egy kanállal érdemes bevinni a felnőtt szervezetbe. Az erős, mogyoróra emlékeztető ízű folyadék telítetlen zsírsavai és ásványi anyagai (foszfát, nátrium, kalcium, magnézium, szelén, vas, cink, réz, mangán) mellett antioxidáns-tartalma is impozáns, így az öregedés káros hatásai ellen ugyanúgy bevethető. A benne nagy mennyiségben jelen lévő szelén a prosztatarák kivédésében segít, illetve a hölgyeknek felfázás esetén jön jól.

Aki babát vár, az is használja bátran, ugyanis a baba idegrendszerének kiépülését mozdítja elő vele. Memória- és keringésjavító, a vér koleszterin-összetételére is jótékonyan hat, illetve az érelmeszesedéssel is felveszi a harcot, akárcsak a kórokozókkal, ugyanis az immunrendszert szintén támogatja. Ezen kívül használata jót tesz a hajunk és a bőrünk állagának is. Ha az emésztésünkkel volna gond, abban is megoldás lehet az alkalmazása, ugyanis hasi görcsök, puffadás, reflux vagy fekély-problémák esetén is jók a tapasztalatok. A hab a tortán, hogy a zsírszövetek lebontását is az olajra bízhatjuk, ami a nemi vágyra közben serkentően hat, de még a depresszió enyhítésében is beválhat.

Olívaolajjal hígítva saláták öntete lehet, de sós ropogtativalóba is belesüthetjük, illetve húsok bepácolásához is alkalmazhatjuk. Van, aki szendvicskrémet kever be vele, merészebbek akár fagylaltkészítéshez is kipróbálhatják. Az édes terméshúsból ízletes lekvár készülhet, de akár torta vagy főzelék formájában is az asztalunkra kerülhet.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Érkezik a keleti szél
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 09.