Gasztró

Kiderült: legfeljebb ennyi sót egyél meg naponta, ha jót akarsz

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.06 | 10:48

Az Egészségügyi Világszervezet újraszámolta, mennyi a még egészséges só mennyiség.

Évente globálisan tizenegy millió haláleset oka a rossz táplálkozás, ebből hárommillió halál a túlzott só fogyasztás eredménye. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) emiatt új ajánlásokat fogalmazott meg az élelmiszerek sótartalmának csökkentésére.

Sóbevitelünk főként feldolgozott élelmiszerekből származik,

ilyen a kenyér, a gabonafélék, a feldolgozott húsok, valamint a tejtermékek, beleértve a sajtot is. A nátrium-klorid a só kémiai elnevezése, a nátrium pedig szabályozza a szervezetben lévő víz mennyiségét. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint a hatóságoknak olyan irányelveket kell kialakítaniuk, amelyek csökkentik a sófogyasztást, emellett fel kell világosítaniuk az embereket a helyes táplálkozásról.
Az élelmiszeriparban és üdítőital gyártásban

vissza kell fogni a felhasznált só mennyiségét.

A WHO 64 élelmiszer- és italkategóriában határozta meg a referenciaértékeket, hogy iránymutatást adjon a 194 tagállam egészségügyi hatóságai számára az élelmiszer- és italgyártókkal folytatott tárgyalásokon. Az ajánlás szerint például a burgonyachipsek legfeljebb 500 milligramm nátriumot tartalmazhatnak 100 grammnyi adagonként, a piték és sütemények legfeljebb 120 milligrammot, a feldolgozott húsok pedig legfeljebb 360 milligrammot.

A túlzott étrendi nátriumbevitel növeli a vérnyomást

és következésképpen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok közé tartoznak. Globálisan az összes nem fertőző betegségből eredő halálozás 32 százalékát okozzák.
A magas nátriumbevitel összefüggésbe hozható az elhízással, a krónikus vesebetegséggel és a gyomorrákkal is. A WHO ajánlja, hogy

naponta kevesebb mint öt gramm sót fogyasszunk

(vagy kevesebb mint 2 gramm nátriumot). A nemzetközi szervezet 2013-ban kitűzött célja az volt, hogy 2025-re 30 százalékkal csökkenjen az emberek átlagos sófogyasztása. “A világ jelenleg nem halad jó úton, ennek a célnak az elérésében” – figyelmeztetett a főigazgató.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló