Gasztró

Nem fogod elhinni, mennyibe kerül a világ legdrágább krumplija

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.30 | 17:11
  • trendindex: 2

A La Bonnotte a világ egyik legritkább, éppen ezért legdrágább burgonyafajtája. Két hét alatt betakarítják, aztán pár nap alatt el is adják az egész termést, főleg francia luxuséttermeknek.

A Bonnottes de Noirmoutier a világ legkülönlegesebb krumplija, amire valószínűleg már a krumpli szó használata is méltatlan. Noirmoutier egy kis város Franciaország Atlanti-partvidékén, és kizárólag az itteni homokos földben termelik ezt a luxusburgonyát, aminek a gazdák szerint éppen a speciális talaj adja meg a különleges ízt, valamint az, hogy tengeri hínárral trágyázzák. Ránézésre amúgy egy szép sárga krumpli, semmi különleges nincs benne, az íze viszont állítólag remek, gesztenyés aromája van. Az árát pedig az is megdobja, hogy viszonylag puha burgonyafajtáról van szó, így bár néhány folyamat gépesített, a betakarítási munkák javát kézzel kell elvégezni.

Volt idő, amikor a termést aukciókon árulták, 1996-ban pedig valaki 500 dollárnak megfelelő összeget is képes volt kifizetni egy fontnyi, kevesebb mint fél kiló La Bonnotte-ért, ez most körülbelül 140000 forint lenne. Mostanában azért már sokkal olcsóbban is hozzá lehet jutni, a kevésbé szép darabokat kis kiszerelésben, 5-6 eurós kilónkénti áron árulják, ami azért még mindig elég drága a többi krumpli árához képest.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló