Gasztró

A jövő húsa, a tiszta hús, és elég fura módon készítik

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.20 | 19:13

Nem vágnak le hozzá állatokat, cserébe kicsit Frankeinsteinnek érezhetjük magunkat tőle.

Fotó: Pixabay.com

A művelt hús vagy laborhús néven is ismert ételt (?) állati sejtekből növesztik, nem pedig állatok levágásán készül. A tudósok egy pici biopsziát végeznek az állaton, amely kiszívott rész sejtek millióit tartalmazza. Ezt egy kultivátorba helyezik, ahol izommá alakul. A folyamat lényege, hogy “elhitetik” a sejtekkel, hogy még mindig az állatban vannak, így azok tovább működnek.

Az eredmény: valódi hús állatlevágás nélkül.

Ezért is etikusabb, hiszen nem végzünk ki hozzá élőlényeket. Másik előnye, hogy sokkal kevesebb forrás kell az elkészítéséhez, mint a hagyományos húséhoz. Uma Valeti a tiszta hús társfeltalálója és a start-up (Memhips Meats) vezérigazgatója a Wall Street Journalnek elárulta, hogy a termékük előállításához tizedannyi víz és századannyi földterület kell.

Mivel még nem dobták piacra a húst, így egyelőre nem érik szabályok. Jane Dumme dietetikus viszont már elárulta, szerinte biztonságosabb a tiszta hús fogyasztása, mint a hagyományosé, hiszen steril környezetben készül.

Ez kiküszöbölheti a különböző ételmérgezéseket okozó baktériumok keletkezését.”

Hátránya is van azért a húsnak: egyáltalán nem olcsó. Az első laboratóriumi húspogácsa, amelyet még 2013-ban készítettek több mint 300,000$ (több mint 83 millió forint) volt. Azóta már kb. 80%-kal csökkent az áruk. Emellett a sejtek tenyésztéséhez állati vérből készült szérum kell. Ez viszont már kevésbé etikus lépés.

A start-up így jelenleg azon dolgozik, hogy olcsóbban és etikusabban tudják előállítani a tiszta húst – például növényi alapanyagokkal. Belsős információk szerint néhány évbe telik mindezt kikísérletezni, utána pedig már átlagemberek is fogyaszthatják ezt az ételt. Azok szerint, akik már próbálták, az íze hasonlít az igazi húséhoz, bár az állaga kissé szivacsos.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló