Gasztró

Kánikula túlélő tanfolyam: dolgozzon a vese, hideg és meleg italok a forróságban

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.03 | 06:46

A forróság nem akar múlni, nézzük mivel élhetjük túl. A hideg vagy a meleg folyadék jobb, és mit igyunk pontosan?

Mit igyunk a forróságban? Hideget vagy meleget? Miért jó a koktél? Ilyen melegben nem árt profi hozzáállással hidratálni magunkat, mert a kánikula mindig követel áldozatokat, de erről mi is írtunk már.

Víz

Nyilván a legjobb és leggyorsabb módja a víz pótlásának, maga a tiszta víz. Általában könnyű hozzájutni, kánikula idején a városokban még osztják is, és ez csillapítja leggyorsabban a szomjadat. Cukros üdítőt, ha lehet ne, azoktól már középtávon szomjasabb leszel, mint voltál a folyadékkal megivott cukortartalom ugyanis több vizet von el a szervezetedből, mint amennyit beviszel az üdítővel. A víz nem hizlal, és a legideálisabb a forróságban. Nagyon sokat inni belőle viszont már nem biztos hogy jó lesz, kimossa a szervezetedből az ásványi anyagokat, jó lehet limonádéval, frissen facsart cukor nélküli gyümölcslével vagy egyszerűen gyümölcsevéssel is váltani néha a vizet. Három liter víz naponta simán lecsúszhat a hőségben, sőt, akár több is.

Hideg koktélok

Az alkohol nem túl jó kánikulában, egyébként hidegben sem. Szóval inkább a szűz koktélok játszanak, azok közül is a minél kevesebb cukrot tartalmazó italok. Sok víz után, vagy ha sok a munka, egyszerűen nincs kedved már a vízhez, vagy elfelejtesz inni, erre lehet jó egy-egy alaposan feldíszített pohárral kínált koktél. Ha már alkoholos, akkor is a sok gyümölcslevet vagy szódát tartalmazó fajták hasznosabbak.

Az alkohol amúgy is fokozza az izzadást,

igen, a sör és a fröccs is, így még több folyadékot veszítesz, a vécén kicsorgó feleslegről már nem is beszélünk.

Persze van, aki megiszik a hőségben három liter sört, tüskével.

Forró tea

Igen, az arabok és tuaregek is ezt isszák a sivatagban, mert a forró tea megkeveri a tested érzékelését, és jól kiizzadsz tőle. Szóval, ha a forró teát választod, az tényleg jó a kánikulában, de amiatt jó, hogy lucskosra izzadod magad tőle, és ezért csökken a hőérzeted. Tehát, ha nem akarod eláztatni a kedvenc pólódat, akkor azért ne vesd be ezt a megoldást.

De ha nem zavar az izzadságfolt a hátadon, akkor toljad ezerrel,

mert egyébként szuper megoldás a melegben. Ne fekete vagy zöldteát, hanem mondjuk mentateát érdemes készíteni ilyenkor.

Gyümölcsök, zöldségek

Azt már írtuk, hogy a sok víz kimoshatja a szervezetünkből az ásványi anyagokat, de ezt kiválthatjuk sok nagy folyadéktartalmú gyümölccsel. Szerencsére (milyen jól kitalált világban élünk, ugye) a nyári gyümölcsök szinte mind nagy folyadéktartalmúak. Cseresznye, meggy, dinnye, málna, eper, mind jöhet, és ezekből rengeteget ehetünk, ha szeretjük. Paradicsomot, uborkát a reggelihez, vacsorához szintén, ezek ugyanúgy fontos folyadék források, mint a gyümölcsök.

A lényeg, hogy naponta nyolcszor-tízszer igyál valamit, vagy egyél gyümölcsöt, szóval pótold az izzadsággal, párolgással veszített folyadékot, az se baj, ha négy liternyi folyadék lecsúszik egy hőségriadós napon, dolgozzon az a vese.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.