Gasztró

A sajtnak tényleg más íze lesz, ha zenét játszanak neki

  • Szerző:nuus
  • 2019.08.04 | 08:18

A kutatók egy sor zenei stílussal kísérleteztek.

Fotó: Pixabay.com

Valószínűleg már ti is hallottatok több olyan kísérletről, amelyekben a növények kapcsolatát vizsgálták a zenével. Állítólag ha zene szól a növények mellett, gyorsabb fejlődésre képesek, mintha csak csend venné körül őket. Egy új tanulmány szerint viszont a sajt ízére is hatással lehet, ha az érési folyamat zenés környezetben zajlik. Elsőre elég meghökkentő állítás, íme a részletek.

A berni művészeti egyetem hallgatói egy helyi sajtmanufaktúrával közösen hajtották végre a kísérletet. Azt vizsgálták, hogy változik-e a sajt íze, ha „zenét hallgat”, miközben érik. 8 guriga félkemény fajta sajttal folytatták le a kísérletet, és minden sajtgurigának más zenét játszottak. Volt egy 9. kontrollsajt is, ő szép csendben érett. Lássuk milyen zenei stílusokat „hallgattak” a kísérletben részt vevő sajtok:

klasszikus zene: Wolfgang Amadeus Mozart – A varázsfuvola

techno: Vril – UV

rock: Led Zeppelin – Stairway to Heaven

hiphop: A Tribe Called Quest – Jazz (We’ve Got)

A kiválasztott félkemény sajtnak nagyjából 6 hónapra van szükséges ahhoz, hogy beérjen. Az idő leteltével egy sajtszakértő bizottság kóstolta végig a sajtokat, és arra jutottak, hogy igenis volt különbség az egyes gurigák íze között. Például a technót hallgató sajtnak édeskésebb lett az íze társaival, illetve a kontrollsajttal összevetve, legaromásabbnak pedig a hiphoppal érlelt gurigát kiáltották ki.

Mielőtt mi is rohannák pár darab tesztsajtért, érdemes megjegyezni, hogy nem végezték el újra a kísérletet, tehát az állítások egyszeri eredményeken alapulnak.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Motor
Ilyen Keanu Reeves motorja
  • szerző:szaboakos
  • 2020. 02. 20.