Gasztró

Vigyázat! Ezek a természetes ételek gyakran hamisítottak

  • Szerző:nuus
  • 2019.10.26 | 17:18

A legtermészetesebbnek és legegészségesebbnek gondolt ételeinket nagyüzemben hamisítják. Lássuk melyeket, és hogyan. Ráadásul szinte mindenki fogyasztja őket.

Fotó: 123rf.com

Egyáltalán nincs könnyű dolgunk, ha vásárláskor valóban jó minőségű élelmiszereket szeretnénk a kosarunkba helyezni. Persze vannak olyanok, amelyekről egyértelmű, hogy rengeteg mesterséges anyagot tartalmaznak, de sok más élelmiszer az álcázás világbajnoka: természetesnek hisszük, pedig egyáltalán nem az. Íme pár meghökkentő példa.

Méz

A méz alapvetően természetes dolog, de a nagy áruházakban nem feltétlenül azt kapjuk, amire számítunk. Ellenőrzések során ugyanis gyakran kiderül, hogy jelentős arányuk egyáltalán nem tartalmaz pollent. Egy gyártó nyilatkozata szerint a pollent sokszor azért szűrik ki a mézből, mert a vásárlók átlátszó és tiszta mézet szeretnének venni. Egy EU-s vizsgálat szerint pedig rengeteg műméz van a boltok polcain, ezekhez gyártáskor cukorszirupot adagolnak.

Olívaolaj

Nem is gondolnánk, de az olívaolajat is hamisítják. 2014-ben csak Olaszországban 95 alkalommal foglaltak le hamisított termékeket. A nem annyira természetes olajakhoz viaszokat, alkoholokat és szterolokat adnak hozzá, hogy aztán jó magas áron értékesítsék.

Kávé

Pörkölés előtt a kávébabot fermentálják, majdnem annyira bonyolult módszerrel, mint a bort. Ennek során a termesztők szabályozzák az ízét és a savtartalmát is.

Tej

Egészségügyi okokból természetesen „megbocsájtható” a pasztőrözés és némi feldolgozás, de ez messze nem meríti ki mindazt, ami a fehér itallal általában történik. A tejből – abból is, amelyikből később sajt vagy egyéb tejtermék készül – először kiszűrik a szennyeződéseket és a lerakódásokat, ám ezzel együtt megszabadítják a benne található összes zsírtól is. A zsír később kerül vissza bele, pont annyi, amennyi a 1,5%-os vagy a 2,8%-os tejhez szükséges. Mindebből megállapítható, hogy az átlagos nagyipari módszerrel előállított tej erős feldolgozáson megy keresztül, mire az asztalunkra kerül.

Cukor

A finomított cukrok – még akkor is, ha cukorrépából vagy cukornádból készülnek – a fruktóz és a glükóz mesterségesen kevert formái. Azaz hiába beszélünk fruktózról, a szervezetünkbe kerülve teljesen másképp működik, mint ha gyümölcsöt fogyasztanánk. És másképp is reagál rá a testünk.

Forrás: ÍzesÉlet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló