Helyek

A templomokat megfojtják, ugye? – Tíz vízben álló torony a világ körül

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.07 | 06:45

Igazából 9+1, de a plusz egy miatt sem lesz panasz, mert bár igazi tragédiák emlékművei, lenyűgöző látványt nyújtanak ezek az elhagyott épületek.

Nemrég jött a hír, hogy szerelési munkálatok miatt lecsapolják a bözödújfalusi víztárolót, így 1988. óta először kerül majd a felszínre az a kis székely falu, amit a mesterséges tó miatt beáldozott az akkori Románia.  A település vízből kiálló, lassan pusztuló templomtornya azóta a falurombolás néma emlékművévé vált, és valószínűleg az is marad még egy ideig, hiszen a munkálatok után a tározót újra megtöltik vízzel, és a falu újra a tó fenekére kerül.

Bözödújfalu története azonban nem egyedi, tele a világ hasonló helyekkel, ahol csak egy vízből kiálló árva templomtorony jelzi: annak idején nem sokat törődtek kisebb településekkel és történelmi emlékekkel, ha szükség volt egy víztározóra. A 10. kép története viszont teljesen más, de annyira nagy kedvenc, hogy nem tudtuk kihagyni. Nézegessétek a galériát, és ha tehetitek, nézzétek meg valamelyik helyet a valóságban is!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló