Helyek

Ilyet még nem láttál, különleges imaházat épített a magányos Buddha szobor köré a világhírű japán építész

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.01 | 20:23

Tadao Ando legújabb munkája egész egyszerűen lenyűgöző mestermű.

Tadao Ando napjaink egyik legjelentősebb építésze, aki ráadásul sosem tanulta a szakmát hivatalos formában, hanem autodidaktaként képzete magát. Rövid bokszolói karrierje után, 17 évesen elhatározta, hogy ő márpedig építész lesz. Egyetem helyett beutazta Európát, Afrikát és Amerikát, majd 1969-ben megnyitotta az irodáját Oszakában, világhírűvé pedig az 1976-ban átadott Azuma-házzal lett.

Sapporo városának Makomanai Takino nevű temetőjében 15 éve állt magányosan egy gigantikus, 13 és fél méter magas, 1500 tonnás Buddha szobor. A helyiek úgy gondolták, a magányos szobor jobban mutatna valami harmonikusabb környezetben, így felkérték a neves építészt, hogy álmodjon, majd valósítson meg itt valami igazán tiszteletteljes ötletet. Ando egy földbe süllyesztett imacsarnokot épített a szobor köré, amiből Buddha feje kilóg, így azt a távolról érkezők már messziről láthatják. A szobor körül kialakított dombot pedig levendulával ültette be.

A végeredmény önmagáért beszél. A Buddha szobor körüli imatérbe egy hosszú alagúton lehet bejutni, ami tudatos döntés volt: mire odaér az ember, már felfokozott legyen a várakozása, és amikor odaér, még inkább lenyűgözze a szobor látványa. Amikor a látogatók felnéznek, azt látják, hogy Buddha “kilóg” a csarnokból és szinte összeér az éggel, a mindenséggel.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.