Helyek

Pokol volt az élet a világ legsűrűbben lakott lakótelepén

  • Szerző:nuus
  • 2019.08.15 | 16:18

Az 1993-ban lebontott hongkongi Kowloon Walled City-nél kisebb területen azóta sem élt több ember összezsúfolódva a Földön.

A RealLifeLore korábban is készített már videót, amiben kiemelten foglalkoztak Hongkong régi, hírhedt épületegyüttesével, a Kowloon Walled City-vel. A katonai erődből lakóteleppé alakuló épületegyüttesben a második világháború után kezdett el drasztikusan emelkedni a lakók száma, a végére körülbelül 50000 ember élt itt, alig több, mint két és fél hektáros területen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Greg Girard (@gregforaday) által megosztott bejegyzés,

Összehasonlításképpen, a szintén elég sűrűn lakott Manhattanben kicsivel több, mint 10000 ember él egy négyzetkilométeren, a jelenleg legsűrűbben lakott emberi lakóhelyen, Mumbai Dharavi nevű városrészében pedig 277000 fő nyomorog egy négyzetkilométeren. Az indiai gettó egyébként körülbelül 2 négyzetkilométer alapterületű, és több mint 700000 ember él itt, ehhez képest a Kowloon Walled City jóval kisebb, ha viszont csak az arányokat nézzük, a népsűrűség itt volt a legmagasabb. Ahogy az a korábbi videóban is elhangzott,

ha ilyen arányban zsúfolódnának össze az emberek, akkor a Föld teljes, több mint 7 milliárdos lakossága elférne egy Palesztina nagyságú városban.

Az élet egy ilyen helyen persze egyáltalán nem volna mesés, ahogy nem volt az Kowloonban sem, az amúgy is sűrűn lakott Hongkongon belül ez maga volt a pokol, amit az anarchia és a sötétség városának is neveztek, amíg létezett. A helyhiány miatt az épületeket sokszor tervezés és engedélyek nélkül húzták fel, a házak egy idő után olyan sűrűvé váltak, hogy a legalsó szintekre el sem ért a napfény, közlekedni pedig csak nagyon keskeny sikátorokon keresztül lehetett. Nem volt megoldva a szennyvíz elvezetése és a szemétkérdés sem, a lakók sokszor egyszerűen az utcára ürítették a kukát, vagy a házak tetején hoztak létre szeméttelepeket.

Egy idő után a hatóságok sem nagyon tették be ide a lábukat, úrrá lett az anarchia, képesítés nélkül dolgozó orvosokkal, engedélyek nélkül működő kajáldákkal, bűnbandákkal, droghasználókkal. Ráadásul a hongkongi repülőtér légi folyosója is itt vezetett el, ami hatalmas zajterheléssel járt. Az élet tehát tényleg maga volt a pokol a történelem legsűrűbben lakott gettójában: egészségtelen, depresszív és erőszakos. A helyzet tarthatatlanná vált, ezért a ’80-as évek végén döntöttek a hatóságok a Kowloon Walled City lebontásáról, 1993-ban pedig végleg beledózerolták a földbe. Ma egy park található a helyén, aminek közebén látható a hírhedt város baljós makettje.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gena Cerny (@genacerny) által megosztott bejegyzés,


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló