Helyek

Kicsiben ugyan, de már léteznek a Földön a Dredd bíróból ismerős Mega City-k

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.12 | 06:45

A népszerű Dredd bíró képregényekben az emberiség olyan nagyvárosokba kényszerült, melyek fél kontinensnyi méretűek és több száz millió lakossal rendelkeznek. A jövőben játszódó képregény szereplői bizonyára meglepődnének, ha tudnák, hogy már a jelenben is van néhány kezdeménye a jövő Mega City-jeinek.

2016 márciusában mért adatok szerint a Föld lakossága 7,4 milliárd volt. Mi lenne, ha valamilyen oknál fogva mind egy hatalmas városba szorulnánk össze? Mekkora lenne ez a város, a népsűrűsége, mennyire lennénk egymásra utalva? Erről készített egy videót a Real Life Lore:

What if Everyone Lived in Just One City?

What if everybody in the world, all 7.4 billion of us all lived together in the same city? How big or small would this city have to be and how close together or far apart would we all be living from each other?

A Föld népességének megoszlása ma úgy alakul, hogy a 60% Ázsiában, 16% Afrikában, 10% Európában, 8% Észak-Amerikában, 5,5% Dél-Amerikában él. Ausztráliában mindössze a népesség fél százaléka él. A Föld lakosságának 50,5 % városban él, míg 49,5 % „vidéken”, kisebb településeken.

Bármennyire is megdöbbentő, jelenleg is vannak a sci-fi, cyberpunk alkotásokban látott nagyvárosokra élő példák: nyilván kicsiben. Ezekre ma több szempontból is Szingapúr hasonlít a legjobban. Gyakorlatilag az egész ország egy hatalmas város. 5 és fél millióan élnek egy kis ország 710 négyzetkilométerén, tehát egy négyzetkilométerre 7605 fő jut. Összehasonlításképpen: Budapesten jelenleg 3350 fő a népsűrűség.

New York Citiyben sokkal rosszabb a helyzet: Manhattanben közel 27.000 ember él egy négyzetkilométeren. A legdurvább népsűrűségű város azonban ma Manila, a Fülöp-szigeteken: 41515 ember él egy szűk négyzetkilométeren, miközben maga a város kevesebb lakossal bír, mint Budapest: 1.780.000 laknak benne.

Tokió szintén kísértetiesen hasonlít a jövő elképzelt városaira. Csaknem 37 millió ember él a városhatáron belül összezsúfolva, ami Ausztrália és Új-Zéland teljes lakosságának felel meg. A világ össznépességének 0,5 százaléka!

Attól félünk azonban, hogy a többség még keményebb körülmények között lesz kénytelen élni. Mint például az indiai Mumbai Dharavi nevű bádogvárosában. Ez a nyomornegyed területileg a Central Park hetven százaléka, mégis becslések szerint 700.000-1.000.000 ember él itt, ami 391.705 főt jelent négyzetkilométerenként.

Szerencsére már csak a tankkönyvekben és az emberek emlékezetében él a legdurvább gettó, városrész, a mára már lebontott, még most is szürreális egykori Kowloon Hongkongban. Az egymásra épült sokemeletes házak egy tömböt képeztek, mintha a Szárnyas Fejvadász vagy Az Ötödik Elem díszletei lettek volna. 1987-ben, mielőtt megkezdték lerombolását, 33.000 ember élt itt, ez négyzetkilométerenként 1,2 millió ember lett volna. 350-szer több, mint Budapesten.

Így meg is érkeztünk ahhoz a népsűrűséghez, amin ha nem is kényelmesen, sőt, elég embertelen körülmények között, de bizonyítottan éltek az emberek városi körülmények között ezen a bolygón. Ha a Kowloon népsűrűségével számolunk, akkor a Föld jelenlegi lakossága simán elférne egy Palesztina területű városban. De nézzük inkább Manhattan adatait, ezzel számolva ugyanis a most élő több mint 7 milliárd ember be tudna tömörülni egy Equador területő városban. Utóbbi talán még egy élhető Mega City lenne, előbbi inkább Mega Pokolváros.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló