Helyek

Hatalmas szemétisten a tengerek szemeteit bemutató múzeum fő attrakciója

  • Szerző:nuus
  • 2021.10.04 | 17:48

A műanyag szemét múzeumát sajnos nagyon rövid idő alatt sikerült összehozni.

Az indonéz kezdeményezés témája a tengereket egyre inkább tönkre tévő műanyag szemét. A létrehozók célja az egyszer használatos zacskók és palackok megszüntetése – írja a Reuters.

A Jáva szigetén lévő Gresikben három hónap alatt hozták létre

a több mint tízezer műanyag szemétből – zacskókból, palackokból, tasakokból, szívószálakból – álló kültéri kiállítást. Minden darabot szennyezett folyókból és strandokról gyűjtöttek össze. A kiállítás központi eleme a Dewi Sri  (Shridevi) nevű szobor. A jómód jávaiak által tisztelt istennőjét ábrázolja. Hosszú szoknyája háztartási termékek egyszer használatos tasakjaiból áll.

“Üzenni akartunk az embereknek, hogy hagyják abba

az egyszer használatos műanyagok használatát” – mondta Prigi Arisandi, a múzeum alapítója. “Ezeket a műanyagokat nagyon nehéz újra feldolgozni. Kezdjük el ma, ne használjuk ezeket az eldobható műanyagokat, mert ezzel az óceánunkat, a táplálékforrásunkat szennyezzük” – folytatta.

Indonézia a második helyen áll Kína mögött

az óceánba kerülő szemét mennyiségét tekintve. A Fülöp-szigetekkel és Vietnammal együtt ez a négy ország felelős az óceánban lévő műanyag szemét több mint feléért. Indonéziában egyelőre csak próbálkoznak a műanyag-csomagolás korlátozásával.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló