Környezet

Katasztrófa előtt a Balaton: nagy baj lehet, ha nem változik a helyzet

  • Szerző:nuus
  • 2022.04.25 | 12:18

A Balaton vízszintje április végén 12 centivel volt alacsonyabb a szokottnál.

Kevés a víz a Balatonban, az alacsony vízállás fő oka pedig a nagyon kevés a csapadék. A Balaton tavaszi vízszint maximumának elérése viszont fontos lenne ahhoz, hogy a nyári szezon végéig elég legyen a víz mélysége a hajózáshoz és a strandoláshoz – írja az ATV.

Az áprilisban eddig hullott csapadék két centiméterrel tudta megemelni

a Balaton amúgy is alacsony vízszintjét. A jelenlegi mérések szerint ez nagyjából 103 centiméter körül mozog. Az év eddig tehát nem bővelkedik csapadékban. A jelenség nem egyedi: 2012 márciusában például alig esett 4 mm csapadék, míg idén ugyanebben az időszakban ez 30 mm volt. Akadt olyan év, amikor a tavasz első hónapjában összesen 122 mm csapadék hullott. A biológus professzor szerint a kevés csapadék hozadéka az

alacsony vízszint lesz a Balatonon, ami nem jó az állatvilágnak.

„Kisebb a víznyomás, alacsonyabb a vízoszlop és ilyenkor az iszapban levő gázok (kénhidrogén, ammónia) sokkal gyorsabban felszabadulnak, mivel az iszap is jóval melegebb, és a lebomlási folyamatok is gyorsabbak. Ezek a gázok pedig sejtmérgek, melyek megjelenésekor bekövetkezik a halpusztulás” – figyelmeztetett Májer József, a Pécsi Tudományegyetem biológus professzora.

Az alacsony vízszint a vitorlás turizmusnak sem jó,

így ha nincs csapadék, más megoldáshoz kell folyamodni. „Ha nem szeretnénk lemondani Balatonról, és egy elmocsarasodott horgásztóként tekinteni rá, fontos, hogy meginduljon a tervszerű, kompromisszumokon, és együttgondolkodáson alapuló vízkotrás, mederkarbantartás” – hangsúlyozta Búzás Attila, a Yachtclub Keszthely munkatársa.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló