Otthon

Hűtés klíma nélkül: egyszerű, de hatékony tanácsok, szakembertől

  • Szerző:nuus
  • 2022.07.24 | 07:22
  • trendindex: 7

Ürge-Vorsatz Diana klímakutató összefoglalta a hatékony hűtés trükkjeit.

Ürge-Vorsatz Diana klímakutató szakember okos, egyszerű és hatékony lakás hűtés tanácsokat gyűjtött össze annak érdekében, hogy minél kevesebb megrázkódtatással tudjuk átvészelni a mostani – és sajnos egyre gyakrabban beköszöntő – hőség hullámot.

“A hosszan tartó hőséghullámok már komoly veszélyt jelentenek az egészségre, akár az életünkre is, hiszen, ne felejtsük, 36C-on üzemelünk, és folyamatosan hőt kell tudnunk leadni ahhoz, hogy az életfunkcióink működjenek – tehát

kívül hidegebbnek kell lenni, mint belül.

Ideiglenesen párolgással (izzadással) tudjuk hűteni magunkat. Ha nincs légkondink (és ha van is, próbáljuk meg minél kevesebbet használni, hisz csak fűtjük vele a kinti környezetünket, és a kibocsátásokkal tovább fűtjük az éghajlatot), így tudunk jól védekezni a hőség ellen. (Tudom, hogy sokan tudjátok, de a múltkori táborban, mikor ezt adtam fel feladatnak az egyik akadályverseny állomáson, még a nagy gyerekeknek sem volt az egészről semmi fogalmuk sem…)
1. Éjjel minden ablakot, amit csak biztonságosan lehet, kinyitni és hajnalig nyitva tartani!

Ez a két fickó talán épp megmentette a Földet

2. HAJNALBAN MINDEN ABLAKOT BECSUKNI,

és ha lehet, egész nap zárva tartani, az ajtót is rövid ideig nyitogassuk.
3. viszont ehhez fontos (tehát hogy a benti hőmérséklet alacsonyabb maradjon, mint a kinti), hogy KÍVÜLRŐL leárnyékoljunk minden olyan ablakunkat, amire rásüt napközben a nap – akár hajnalban is. Zsalugáter, redőny, árnyékoló – persze a legjobb egy lombos fa árnyéka.

Amire nem süt rá a nap, nem olyan fontos árnyékolni,

bár egy jól szigetelő redőny segít a meleg konduktív módon való beszökését is csökkenteni. Benti függöny sajnos nem segít a hűvösön tartásban (akkor már beszökött a nap energiája a lakásba, és az üveg már csapdába ejtette a lakásunkba).
4. Ha így is nagyon meleg van bent, akkor mossuk fel minél többször a köves felületeket, teregessünk bentre a száradó ruhákat.  A párolgás hűt.
5. Próbáljuk meg a

főzést, sütést késő estére, esetleg hajnalra időzíteni,

amikor még ki tud az általa keletkezett hő szellőzni, és nem marad velünk egész napra bezárva a lakásba. A legjobb, ha ilyen hőségben kerüljük a sütést.
6. Ha van kertünk, balkonládánk, próbáljunk meg minden viszonylag tiszta HASZNÁLT VIZET ÖSSZEGYŰJTENI (pl. edény öblítő víz, gyümölcs mosó víz, stb) – mi egy lavórt teszünk a csapjaink alá – és AZZAL LOCSOLNI A KÖRNYEZŐ FÁKAT, BOKROKAT.  A fáink meghálálják ezt – elpárologtatják, és ezáltal lehűtik vele a környezetünket.
7. igen,

az egyetlen igazi hosszú távú védekezés a városi hőség ellen

a SOK ÁRNYÉKOLÓ, LOMBOS FA ültetése, ami az ablakainkat, tetőtereinket, járdáinkat, villamosmegállóinkat, utcáinkat leárnyékolja és mellette a városi levegőt AKTÍVAN LÉGKONDICIONÁLJA az evapotraszpirációval (vagyis párolgással). Ez nem kis hatás:
IDÉN ÜLTESSÜK EL AZOKAT A FÁKAT, AMIK ELVISELHETŐEN FOGJÁK TARTANI LAKÓHELYÜNK ÉGHAJLATÁT AKKOR, AMIKORRA

A MOSTANI HŐSÉG MÁR HŰVÖSNEK FOG SZÁMÍTANI…

(sajnos nem kell erre sokáig várni.)”


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.