Lélek

Így küzdj az iskolai zaklatás ellen

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.21 | 06:43

A bullying rossz, értem?

Az idegtudomány már bebizonyította, hogy bizonyos jószándékú tettek akár az agy szerkezetét is képesek megváltoztatni. Az olyan iskolai programok, amelyek magukba foglalják a kedvesség és empátia oktatását, számottevően csökkentik a zaklatások előfordulását, intenzitását.

Ha szeretnél a gyerekeknek pár egyszerű, ám hatékony módot javasolni, akkor ebből a nyolc tippből válogass:

Egy egyszerű kijelentést magolj be!

A legtöbb, iskolai zaklatásról szóló, prevenciós órán elhangzik az, hogy a többiek vegyék védelmükbe a kicikizett társukat, amint kialakul egy ilyen helyzet.

A post shared by Elle (@elleofagrrrl) on

Ha kiállnak a sértett mellett, akkor az erőszak tíz másodpercen belül véget ér, általában az esetek felében. Hogy pontosan hogyan is érdemes kiállni a bántalmazott mellett, arra nincs bombabiztos forgatókönyv. Ami segíthet, az az, hogy egy jól begyakorolt, indulatmentes mondattal szóljon rá a zaklatóra:

Állj már le, haver, ez nem poén.

Hoppá, túlmentél egy határon.

A szavakat minden tanuló saját maga állítsa össze, akár egy brainstorm során, hogy a sajátjának, természetesnek érezze, amikor majd használni fogja a kifejezéseket. Szerepjáték során, felnőttek bevonásával is érdemes előre gyakorolni. Asszertív kommunikáció, méghozzá magabiztosan, lezseren előadva.

Válts témát!

Gyakran nem mernek megszólalni egy rizikós helyzetben a zaklatás fültanúi, bármennyire is tudják, mit és hogyan kellene mondaniuk. Logikus a félelmük, ugyanis megesik, hogy a bátrak magukra vonják olyankor a bántalmazó haragját, ha védelmükbe veszik az áldozatot.

Van olyan diák, akiről lepereg az agresszió, de a többség jobban jár, ha egész egyszerűen eltereli a figyelmet. Mondjuk, hogy ha egyikük bedobja a kérdést, hogy mikor is fogják megírni a matekdogát, vagy tör ki a tavaszi szünet.

Tömegoszlatás

Egy jó húzás lehet az is, ha sikerül megmozdítani az osztályt; készüljenek ilyesféle mondatok bedobására is:

Srácok, csengetés előtt vissza kéne érnünk a terembe.

Ez a megjegyzés pont elég arra, hogy a bántalmazástól bénult bámészkodókat felrázza.

Humorbombák

Rá kell vezetni arra is a diákokat, hogy micsoda ereje van annak, ha egy egyre feszültebbé váló helyzetet humorral oldanak fel. A stressz szintjét is csökkenti a felcsapó gyerekkacaj.

Mondjanak vagy csináljanak valami poénosat, mutassanak körbe egy mémet, vagy egy vicces állatos videót. Nagy terhet vesznek így le a célkeresztben lévő áldozatról.

Állj mellé, de tényleg!

Ha sem a jó szó, sem a humor nem használ, akkor úgy érdemes bátorítani a kicikizett társat, hogy mellé lépünk. Néha ez a látványos fizikai tett is elég, hogy lelankadjanak az indulatok. A bántalmazott illető ráadásul így valóban érezni fogja, hogy nem hagyták magára.

Nyúlj utána!

Az egyik jó hír az, hogy az azonnali, ráébresztő stratégiák kellően hatékonyak szoktak lenni; viszont ha éppen elmulasztod a közbelépést a megfelelő időben, akkor sincs még minden veszve.

Tanítsd meg a srácoknak, hogy ha képtelenek voltak beavatkozni, akkor az incidens után is tanúsíthatnak kedvességet az áldozat iránt, nem lesz hiábavaló az erőfeszítésük. Beszélgessenek még aznap az erőszakon átesett illetővel, ebédeljenek vele együtt, vagy kísérjék el a buszon. Esetleg egy jó szándékú sms vagy egyéb, akár közösségi médián keresztül küldött üzenet is bátorítóan tud hatni.

Tudja meg, hogy együtt érzel!

A bántalmazott diáknak még aznap, amikor a támadás érte, mondd el, hogy mennyire sajnálod.

?National Day of Action Against Bullying & Violence? Today is hard for me and anyone else who’s been bullied because it makes us remember the pain, the torment and the tears. But as a mother of 2 it makes me want to stand up and do something so that my girls don’t have to go through what I did. I was bullied my whole school life, I don’t know why but I guess I just wasn’t the same as every one else. I didn’t have many friends and even less that I could trust. I had one main “frienemy” who made me feel like I wasn’t good enough, cool enough, pretty enough, every day from kindergarten to year 12. I stayed friends with her for fear of getting on her bad side because I’d seen how she treated those she didn’t like and I certainly didn’t want that to happen to me. I still struggle to feel good enough, to feel important enough and like I matter. Feelings I’ve been struggling a lot with again lately (I didn’t have to dig too deep to muster up these tears for the shot). But today I stand up against bullying and violence and I want you all to too. I talk to my girls often about bullying as sadly Kiara has been bullied quite a lot during her 8 years at school. It seems being different is still a reason to pick on someone. I witnessed one of Kiara’s bullies being very passive aggressive towards her in McDonald’s a couple weeks ago and the anxiety that arose in my little girl brought back too many memories for me and I wanted to tell that little bully what I really thought of her. But I didn’t. I sat down beside my daughter and told her I had her back and no one was going to say jack shit while I’m here! It’s not just today that we need to talk to our kids about bullying and violence, but every day, so that maybe we can raise a generation of compassionate, accepting human beings that don’t feel the need to attack someone else because of their own insecurities. How will you help stop bullying? ??? #antibullying #nationaldayagainstbullying #bullying #bullyingawareness #makeupartist #mua #makeuplove #makeup #goldcoastmakeupartist #cosmetics #bblogger #instabeauty #makeup4glam #beautyjunkie #makeupinspiration #makeupaddict #makeupobsessed #beautylover #makeuplover #makeup

A post shared by Bree Hayward (@deadgorgeousmuah) on

A szemébe nézve add tudtára, hogy neked is fájt, aminek tanúja voltál. Azt is jelezd felé, hogy ő egy értékes ember, aki nem érdemel ilyen aljas bánásmódot. Már ez az egyszerű, ám nagyszerű baráti gesztus is változást hozhat.

Hívj segítséget!

Az iskolai zaklatás arról szól, hogy valaki érezze magát egyedül, a többiektől elszigetelve. A felső tagozatban, illetve a gimiben már sok gyerek úgy véli, hogy még keserűbb lesz csak az élete, ha bevonja a felnőtteket is az ügybe.

A post shared by Sarah Loe (@nzgirl1985) on

Spiclinek vagy valami még rosszabbnak fogják utána hívni, ezzel tartják sakkban az áldozatukat a zaklatók. Ezért a többiek teszik jól, ha felnőtt beavatkozást kérnek, ez kifogja a bántalmazó vitorlájából a szelet. Azt viszont alaposan válasszák meg, milyen személyt vonnak be az ügybe, mert nem minden felnőtt tud jól beleállni egy ilyen helyzetbe.

Olyan illetőre van szükség, akinek az igazságosságában és a diszkréciójában is megbíznak, nem pedig új problémák zúdulnak ezáltal az áldozat nyakába.

Egy megbízható személy képes hosszabb távon is betartatni a biztonságra és tisztességre vonatkozó, iskolai előírásokat, melyek minden tanulóra vonatkoznak, figyelmeztet Signe Whitson a Psychology Today hasábjain.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.