Lélek

Pünkösd van, de ez mit is jelent?

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.21 | 13:22
  • trendindex: 3

A húsvét után ötven nappal esedékes, újabb hosszú hétvége erről szól.

Húsvét után kereken ötven nappal szállt le a Szentlélek, ahogyan azt Jézus az Újszövetségben korábban megígérte.

via GIPHY

Pünkösd vasárnapja hét héttel a feltámadás ünnepe után következik, ekkor jelentek meg a tanítványok feje felett lángnyelvek, ami a természetfeletti csoda kifejeződése volt, és tulajdonképpen a feltámadás után létrehozta a kereszténységet. Vagyis amikor Isten kinyilvánította, hogy szeretné, hogy az apostolok terjesszék a hitet.

Hogyan kezdődött?

Május 20-21-re esik idén ez az esemény, és ilyenkor arra emlékezünk, hogy az apostolok Jeruzsálemben összegyűltek, a Sáuvótra, a Hetek Ünnepére, ahol kiáradt a Szentlélek, így létrehozva a ma ismert keresztény egyházat. Ezért pünkösdkor több felekezet papjai vörös ruhát öltenek, ez a szín a tűzre utal.

via GIPHY

Egyszóval a tanítványok a zsidó Sávuót ünnepét ülték éppen, ami az Istennel kötött szövetség, és a kenyér ünnepe, amikor erős szélzúgás támadt. Ekkor jelentek meg az említett lángnyelvek is, és a Szentlélek hatására különböző, akkor ismert nyelveken kezdték magasztalni a Teremtőt.

Szentlélek?

A keresztény hit a Szentháromságon – Atya, Fiú, Szentlélek – alapul. Azaz három személyből tevődik össze Isten. A Szentlélek akkor jelenik meg először  láthatóan, mikor Jézus a Jordán folyóba merítkezik be – ekkor galamb formájában jelenik meg.

via GIPHY

A Megváltó a mennybe távozik, és elküldi maga helyett a Vigasztalót – ez a pártfogó maga a Szentlélek, legalábbis ez van az Apostolok Cselekedeteiben. Nem egyszerű, talán a a legbonyolultabb ünnepnapon lazázunk egy jót a nyári időben.

Nyitókép: Pixabay.com

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló