Lélek

Ha ez a 15 jel stimmel, akkor jó eséllyel pszichopata a munkatársad

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.14 | 16:43
  • trendindex: 4

A meggyőző külső hideg, kegyetlen szívet takar.

A Business Insider csokorba gyűjtötte a gyanús jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy nincs minden rendben egy kollégáddal.

A pszichopata szó amúgy kemény dió: a hírhedt gazembereket szokták a mozivásznon így bélyegezni, miközben a valóság ezt nem teljesen fedi. Még a faragatlan szomszédodra is ezt a szót használod, az utakon garázdálkodó, szabályokra fittyet hányó sofőrökről nem beszélve. De ha a melóhelyen melletted egy jól fésült pszichopata húzza az igát, akkor mihez kezdesz?

Még az sem kell, hogy feltétlenül bunkó legyen vagy terrorizáljon, elég, ha megfelel ezeknek a kritériumoknak. Csak szakember jogosult diagnózist felállítani, de az alábbi jelek felkelthetik a környezet gyanakvását.

Szadisztikus szándékok

A szadista természetük leplezi le őket leginkább,

véli Andrew Faas, a The Bully’s Trap című könyv szerzője. A kanadai szakértő szerint emberünk inkább a félelemre épít, mint a tiszteletre, hogy másokat motiváljon. Rombol, ahelyett hogy javítana egy helyzeten. Ez a jellegzetesség különbözteti meg a sima munkatárstól vagy vezetőtől, aki egyszerűen csak kemény.

Magas igényeket támasztó főnöke voltam több ezer embert irányító munkaerőknek, de mindig a tisztelettel sarkalltam a dolgozókat, mert azt akartam, hogy fejlődjenek.

Bőbeszédűek és vonzó benyomást keltenek

Remekül elő tudják adni magukat. Tele vannak olyan sztorikkal, amikből az derül ki, hogy mennyire jó arcok, és mindig készek egy jó beszélgetésre. Robert Hare, aki listázta az elmebajok jellemzőit, kiemeli, hogy a beszélgetés végére annyira el tudnak bájolni, hogy teljesen elhisszük, ők rendes, vidám emberek. Elmesélte, hogy egy nő interjút készített egy férfivel a börtönben, aki úgy bókolt neki, hogy a beszélgetés végére a hölgy szokatlanul csinosnak érezte magát:

Mikor kijöttem, alig hittem el, hogy egy mondatától el tudtam szédülni.

Grandiózus önértékelés

Ők a világ közepe. Annyira fontosnak tartják magukat, hogy hozzájuk képest mindenki más eszköz lehet csak. Természetesen az ő kezükben.

Megrendíthetetlen az önbizalmuk, a makacs tények ellenére is akár. Rengeteg ember küzd csekély önértékeléssel. Náluk ez pont fordítva van: kifejezetten túlértékelik magukat. Van, amikor valamivel teljesen nyilvánvalóan hencegnek, máskor körmönfontan teszik ugyanezt, a lényeg, hogy folyamatosan tudtára adják a kollégáknak, milyen nagyszerűek is ők.

Kórosan hazudozó

Akárcsak Pinokkió: ha egyszer füllenteni kezd, utána már nem áll le vele. Faas szerint

gyakran és tudatosan becstelen.

A normál emberektől eltérően a pszichopata ügyet sem vet arra, ha kiderül, hogy nem mondott igazat. Majd egy újabb hazugsággal leplezi.

Rá nem vonatkoznak a szabályok

Egyfolytában azzal henceg, hogy a társadalmi szabályokat és normákat hogyan ignorálja. A nárcisztikusokhoz hasonlóan ő is énközpontú és rideg szívű, aki azt gondolja, hogy ezzel a rettenetes stílussal simán elélhet, írja Amy Morin klinikai pszichoterapeuta.

Parazitaként él

Magányos farkas: csak magával törődik, és a kitűzött céljaival – mint egy élősködő. Faas szavaival:

A saját életét éli, úgy beszél és cselekszik, hogy egyáltalán nincs tekintettel másokra. Bármit megtesz, amit akar, mindenféle kritikára immunis. Mindenkit leural és nyaggat.

Számító és manipulatív

Mestere a manipulációnak: magához hajlít és megtéveszt, így tudja magát a felszínen tartani.

Ügyesen be tudnak férkőzni az ember bizalmába, de abban a pillanatban, hogy a dolgok rosszra fordulnak, az illetőt teszik meg bűnbaknak.

Fiatalkori deviáns viselkedés

Faas szerint ők voltak azok, akik már a játszótéri szívatásokban is komoly szerepet játszottak.

Mindent megtettek, amire csak képesek voltak, már akkor is – és ezt a mentalitást hozták magukkal az iskolából a munkahelyi környezetbe is.

Fiatalon folyamatosan hazudtak, csaltak, loptak, gyújtogattak, csavarogtak, vandálkodtak, kábítószereztek és idő előtt létesítettek szexuális kapcsolatot is. Sok kamaszra jellemző ezek valamelyike, de a pszichopaták rendszeresen és nagy mértékben viselkedtek így.

Fura érzelmek

Képesek érzelmeket arckifejezésekkel megjeleníteni, annak ellenére, hogy belül nem érzik azokat őszintén, legalábbis Dr. Scott Bonn szerint. Ez is a megtévesztés része, és csak túl későn látunk a maszkjuk mögé, mikor már megsérültünk.

Hosszútávú céljaik irreálisak

Még a maguk elé grandiózus célokat tűző pszichopaták is élnek át küzdelmeket: rendkívül rossz tervezők, főleg a lehetetlent óhajtják. Másoktól várják a nagy lehetőséget, hogy majd a hátukon felmászhassanak. Faas így magyarázza:

Képtelenség teljesíteni, amit megálmodtak maguknak, de mégis valahogy megindokolják, mert a korlátozott látásmódjuk szerint ezek a célok elérhetőek.

Sem lelkiismeretfurdalás, sem bűntudat nem gyötri őket

A tetteik következményeivel nem törődnek, és azzal sem, hogy mennyire bántanak meg másokat. Hare szerint bámulatosan képesek racionalizálni a viselkedésüket. Míg a családjuk és a barátaik fizikailag és lelkileg is sérülnek, ők maguk hárítják vagy tagadják a felelősséget. Hare felidéz egy olyan esetet, amikor az illető megkéselt valakit, és inkább önmagát sajnálta, mint az áldozatát:

“Kórházban kezelték hónapokig, míg nekem itt kellett rohadnom.”

Rosszkedélyűek

Az elbájoló csomagolás ne tévesszen meg. Hare szerint hihetetlenül kiszámíthatatlanok.  A legkisebb apróság is teljesen kiboríthatja őket. Figyelj oda az olyan kollégára, aki minden bagatell dologtól dühkitörést kap.

Nem akarnak elköteleződni

Zavaros szexuális viszonyok és sok, rövidtávú párkapcsolat tarkítja az életüket. Ennyi mondjuk akármelyik kollégára jellemző lehet, így ne hamarkodjuk el ez alapján az ítélkezést. Ha a többi, lényegesebb jel is stimmel, akkor viszont kezdhetünk aggódni, de addig felesleges.

Mindig unatkoznak

Ha sűrűn panaszkodik egy munkatárs arról, mennyire nem köti le a feladata, lehet, hogy valóban érdektelen a munkája, vagy pont kifogtál egy panaszkodós kollégát. De a fenti tünetekkel együtt már esélyes, hogy az állandósult unalom az illető pszichopata voltára utal, aki egyfolytában az újdonságot keresi.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.