Lélek

Mit csinálj, ha folyton balhézik, hisztizik a gyerek?

  • Szerző:nuus
  • 2023.07.21 | 09:18

Nem érdemes egy hétre a budiba zárkózni, mint Örkény ominózus főhőse, Tót úr, a hírhedt Őrnagy elől.

Mi lehet a baja, amiért balhézik a 3-6 éves kölök?

Az óvodás gyerekek fejlődő személyiséggel és érzelmekkel rendelkeznek, de még nem teljesen képesek kifejezni és kezelni azokat olyan módon, ahogyan a felnőttek. Ezért előfordulhat, hogy a viselkedésük néha nehézkesnek tűnik, és úgy tűnik, mintha mindig hisztiznének vagy kötekednének.

Az alábbiakban néhány lehetséges okot találsz arra, hogy miért fordulhat elő ez a viselkedés:

  1. Az érzelmi kifejezés és kommunikáció hiánya: A gyerekeknek még nem alakultak ki a megfelelő kommunikációs képességeik, így ha valami nem tetszik nekik, vagy valamilyen érzelmük van, azt gyakran hisztizéssel vagy kötekedéssel fejezik ki.
  2. Figyelemfelkérés: Néha a gyerekek hisztiznek vagy kötekszenek azért, mert szeretnék felhívni magukra a figyelmet, különösen, ha úgy érzik, hogy a szüleik vagy gondviselőik nem foglalkoznak eleget velük.
  3. Érzelmi igények kielégítése: Bár a gyereknek lehet, hogy minden anyagi szükséglete kielégítve van, az érzelmi igények is fontosak. Lehet, hogy hiányolja a szülői figyelmet vagy időt, és emiatt hisztizik vagy kötekszik.
  4. Fejlődő önállóság és kontroll: A 5-6 éves kor egy olyan időszak, amikor a gyerekek önállóságra törekednek, de még nem rendelkeznek teljes mértékben azzal a kontrollal és önreflexióval, ami a megfelelő viselkedéshez szükséges. Emiatt előfordulhat, hogy reakcióik néha túlzónak tűnnek.
  5. Érzelmi reguláció fejlődése: Az érzelmi reguláció képessége még fejlődés alatt áll ebben az életkorban. A gyerekeknek még nem sikerül mindig megfelelően kezelniük az érzelmeiket, így azok túlzott viselkedésben nyilvánulhatnak meg.
  6. Stressz és változások: A gyerekek számára stresszes lehet az új helyzetekkel, változásokkal vagy kihívásokkal való megküzdés. Ha nem tudják megfelelően kezelni ezeket a helyzeteket, kiborulhatnak, akár meltdownra is sor kerülhet.

Akkor most szankcionáld, mint a Nyugat az orosz oligarchákat?

A büntetés a gyerekek nevelésében érzékeny kérdés, és fontos megjegyezni, hogy a pozitív és empatikus megközelítés általában hatékonyabb lehet, mint a merev büntetés alkalmazása. A cél az, hogy segítsük a gyerekeket megérteni a helyes viselkedés és döntéshozatal fontosságát, miközben megtanítjuk nekik az érzelmek kezelését és a pozitív viselkedésformákat.

Az alábbiakban néhány alternatív módszert és elvet találsz, amelyek segíthetnek a helyes irányba terelni a gyereket, ha nem megfelelő viselkedést mutat:

  1. Pozitív megerősítés: Jutalmazd és dicsérd a gyereket, amikor helyes módon viselkedik vagy pozitív döntéseket hoz. A pozitív megerősítés bátorítja a kívánt viselkedés ismétlődését.
  2. Kommunikáció és magyarázat: Beszélj a gyerekkel a helyes és helytelen viselkedésről. Egyszerűen és érthetően magyarázd el neki, miért fontos például megosztani a játékot, az ételt, miért jó türelmesnek lenni vagy segíteni másoknak.
  3. A következmények megértetése: Segíts a gyereknek megérteni, hogy minden döntésnek és viselkedésnek következménye van, és azok nem mindig pozitívak. Például, ha valaki nem oszt meg egy játékot másokkal, akkor ők majd nem akarnak vele játszani.
  4. Időkiszabás: Ha a gyerek rosszul viselkedik, néha segíthet, ha időt szabunk ki neki arra, hogy megnyugodjon és összeszedje magát. A “gondolkodási idő” -amikor kimozdítod a krízishelyzetből – hasznos lehet, de mindig figyelj arra, hogy pozitív és biztonságos légkört teremts.
  5. Példamutatás: A felnőttek példamutatása rendkívül fontos. A gyerekek gyakran utánozzák a felnőttek viselkedését, így fontos, hogy pozitív példát mutassunk nekik a mindennapi életben.
  6. Alternatív megoldások: Ha a gyerek rosszul viselkedik bizonyos helyzetekben, segíts neki alternatív megoldásokat találni. Például, ha a gyerek haragszik vagy frusztrált, tanítsd meg neki, hogy hogyan fejezze ki az érzéseit szavakkal, vagy kérjen segítséget.

Fontos, hogy az alkalmazott módszerek mindig a gyerek korához, érzelmi állapotához és szükségleteihez igazodjanak. A cél az, hogy segítsük a gyerekeket a pozitív és felelős viselkedés megtanulásában, és támogassuk az érzelmi fejlődésüket. A szigorú büntetések hosszú távon nem mindig hatékonyak, sőt: akár negatív hatással is lehetnek a gyerek énképére és önbecsülésére.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló