Lélek

Szakítás éppen az ünnepek előtt? A szakértő szerint nem is olyan rossz ötlet

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.05 | 16:53

Az őszi-téli hónapok a párok életében nem szólnak másról, mint az összebújásról, a takaró alatt elfogyasztott forró kakaóról és az esti kuckózós filmnézésről. A hidegebb hónapokban valamiért mindenki sokkal jobban vágyik arra, hogy legyen kihez odabújni, ugyanakkor sokszor éppen ilyenkor üt be a krach, és változik minden pokollá.

Fotó: Pixabay / TAMHSCPhotos CC0

Természetesen egyik percről a másikra csak nagy ritkán romlik meg anyira a helyzet, hogy a végleges búcsú tűnik csak megoldásnak, viszont sokan addig húzzák-halasztják a szakítást, amíg már úgymond “késő”. A karácsony előtti, ünnepek felé közeledő időszak a legkeményebb, aki ilyenkorra időzíti a szakítást, sokkal nehezebb helyzetben van, mint bárki más.

Alapvetően nem egy egyszerű döntésről beszélünk, hát még akkor, ha nyakunkon a karácsony, ami a szeretetről és a családról szól, ugyebár. Ilyenkor aztán végképp senki sem akar egyedül lenni, összetört szívvel karácsonyozni talán az egyik legrosszabb dolog, ami egy szerelmessel történhet.

A karácsony előtti szakítás egy valós jelenség, az év végére felgyülemlett sérelmek, idegesség és stressz könnyedén kirobbanhat, ez pedig elég sokszor ahhoz vezet, hogy a párok még az ajándékozás előtt búcsút intenek egymásnak. Sokan gondolják úgy, hogy kegyetlen dolog éppen ilyenkor szakítani, mert “ezt a pár hetet még ki lehetne bírni”, mások viszont úgy vélik, nem valami sportszerű műmosollyal végigülni a családi vacsorát, majd pár nap múlva közölni, hogy kalap, kabát.

Anita Chlipala párterapeuta szerint sok esetben inkább hasznos az ünnepek előtt búcsúzni, mint fájdalmas. A megfelelő időpont megválasztása a szakításhoz nem állhat a saját boldogságunk útjába, még akkor se, ha ez azt jelenti, hogy egyedül töltjük a szentestét.

Légy biztos a döntésben!

Mielőtt véglegesíted a búcsút, jól gondold át, tényleg ezt szeretnéd-e. Ez a legjobb döntés? Mindent megpróbáltatok már? Nyomós okod van a továbblépésre? Hirtelen felindulásból ne add ki az útját a párodnak, mert miután megnyugodtál, talán rájössz, hogy a reakciód túl heves volt és még bőven van jövője a kapcsolatotoknak. Fontold meg a döntést, vess össze minden eshetőséget és hallgass a szívedre is az eszed mellett. Ha úgy érzed, még nem beszéltétek át rendesen a problémákat, adj esélyt a dolgoknak, sokszor az utolsó pillanatban fordulhat minden jóra, de ha döntésed határozott és végérvényes, akkor lépj tovább.

Inkább előbb, mint utóbb

Ha 100%-ig biztos vagy benne, hogy nem akarsz többé ebben a kapcsolatban élni, akkor ne várj sokáig, míg ezt közlöd a pároddal is. Az ünnep napján valóban nagyon kegyetlen lenne, de semmiképp se várj hosszú napokat, esetleg heteket csak ezért. Légy kedves, türelmes, magyarázd el az okát annak, hogy így döntöttél és hagyd, hogy feldolgozza a történteket. Ne írj rá, ne hívogasd. Ha úgy döntöttél, hogy elengeded, ne zaklasd tovább, még jószándékból se. Sokkal könnyebb lesz a továbblépés mindkettőtők számára.

Adj időt a gyógyulásra!

Ne gondold, hogy az időzítés miatt majd sokkal nehezebb lesz mindkettőtöknek. Az ünnepek alatt szakítani még segíthet is, hiszen mindenki a szerettei körében ünnepelhet, így nem érzi majd magát magányosnak. A karácsony eltereli az ember gondolatait, pár nap múlva pedig már sokkal könnyebb lesz minden

– állítja a szakértő.

A jól megszokott rutintól eltérően karácsonykor teljes programváltozás van, ez pedig sokat segíthet abban, hogy ne a szakításon rágódjunk, hanem az ünnepre és a családunkra koncentráljunk. Senki sem szeretné, ha épp ilyenkor szakítanának vele, de rokonokkal, ismerősökkel körülvéve gyorsabban dolgozza fel az ember a történteket. Sosem egyszerű döntés a végső búcsú, de az új év közelsége reményt hozhat, hogy tiszta lappal lépjünk 2018-ba, ahol talán ismét ránk talál a szerelem.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló