Otthon

Mesterien használja ki az üvegházhatást ez a svéd ház

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.29 | 16:28

Élnél ilyen üvegházban? Nem is rossz: még a füge is megterem benne, pedig arrafelé csak úgy röpködnek a mínuszok.

Stockolmban a januári átlaghőmérséklet a nulla alatt marad (-3 C), de Marie Granmart és Charles Sacilottot ez különösebben nem zavarta, sőt: a pár olyan meleg fogadtatásban részesíti a házukba belépőt, amiről álmodni sem mert volna.

Az épületük dupla: gyönyörű faházuk köré emeltek egy üvegházat is, elnyelvén így a Nap legapróbb sugarait is. Nincs szükségük napelemekre és magas feszültségre – ők a sima üvegházhatást vették alapul. A pár és fiuk hoztak egy döntést, melynek gyümölcseit nap mint nap élvezik. Fenntartható otthonukat Naturhusnak nevezik, melynek inspirációját a svéd öko-építésztől, Bengt Warne-tól vették, aki segített a megvalósításban is – számol be a Real Farmacy.

Képzeld el, hogy napfürdőzve olvasgatsz, miközben kint tombol a fagy, és ha kedved szottyan, szedsz egy kis gyümölcsöt vagy zöldséget a sajátodból. A Nap reggeltől estig fűti a házad és melegíti a belső kertedet is.

Az önellátó család még az esővizet is gyűjti és felhasználja, a konyhai hulladékot pedig komposztálja. A mérnök családfő nagy gondot fordított a szennyvíz kezelésére is; illetve további részletek derülnek ki az alábbi videóból:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló