Utazás

Érzelmi támaszt nyújtó állatok támadnak utasokat a repülőkön

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.12 | 12:46

Hozzáértők próbálják uralni a reptereket megőrjítő, extrém kedvencek miatti vihart. Az érzelmi támaszt nyújtó állatok új gyógymódot jelentenek, de egy csomó új problémát is felvetettek, amivel most szembesülünk. A munkahelyek, repülők a leginkább kérdéses területek.

A hajukat tépik a reptéri dolgozók, amikor a kedves utasok beállítanak egy-egy olyan útitárssal, amely elég messze van az öleb kategóriájától. Az érzelmi támaszt nyújtó, visszautasított páváról már írtunk nemrégiben, és még számos hajmeresztő, kísérő kedvenc megfordul a járatokon: kígyók, hörcsögök vagy kecskék formájában. A nyilvános helyekre elcipelt, lelki komfortérzetet adó jószágok éttermekbe és irodákba is szabad bejárást kapnak, nemcsak a gépek fedélzetére.

A post shared by Junk Host (@junkhost) on

De mit is jelent az az érzelmi biztonság, amit egy ilyen kedvenc teremt meg?

És mi a hivatalos rendeltetése? A Missouri Egyetem igazságügyi orvostani pszichológusa szerint kézenfekvő a válasz:

Semmi mást nem csinálnak, mindössze a jelenlétükkel boldoggá teszik az illetőt.

Jeffrey Younggren praxisában évek óta növekvő tendenciát mutat ez a trend, mely szerint az ügyfelek megkérik a terapeutát, hogy írjon egy hivatalos igazolást, miszerint érzelmileg szükségük van kedvencük stabil jelenlétére.

Annak ellenére, hogy nem igazán látják bizonyítottnak, sok szakember kiállítja az ESP-papírt, ráadásul úgy, hogy gyakorlatilag rá sem néznek a támaszként szereplő állatra.

Van, hogy nem is látják együtt a beteggel, mégis kiállítják az igazolást az állat számára.

Egyre több az orvosi engedély, így megszaporodnak a kedvencek is a járatokon, akik ráadásul ingyen utaznak. A légitársaságoknál pedig megugrottak mostanában a fedélzeti balhék. Ugyanis ezek a jószágok ürítenek, harapnak és egy Delta-gépen még egy embert is megmarcangolt valamelyikük. 84 százalékkal több eset zajlott 2016-ban, melyek mind ezekhez a rakoncátlan kedvencekhez köthetőek.

Március 1-től ezért a légitársaság nyilatkozatot írat alá minden, érzelmi támaszul szolgáló állat gazdájával, melyben az áll, hogy egyetértenek a fedélzeti házirenddel. Az igazolásokon is szigorítottak: innentől csak orvos, illetve pszichiáter állíthat ki ilyen dokumentumot. Eddig interneten is könnyen vásárolhattak erről szóló levelet. Hírlik, hogy a United légitársaság is be fog keményíteni.

Hogy mi? Érzelmi támasz állat?

Hivatalos szabályozás mindez idáig nem született még, mi is esik pontosan ebbe a kategóriába. De alig 70 dollárért bárki szerezhet ilyesféle papírt online. Kaliforniában a kutatók visszanézték bő egy évtizedre visszamenően a regisztrált „kísérő” kutyák aktáit, és azt találták, hogy 1999-2012 közt hatalmasat ugrott a kistestű, az öreg és a gyógyászat célra feljegyzett blökik száma.

Az Amerikai Mozgáskorlátozottak Szövetsége előírja, hogy csakis kiképzett állatok segíthetnek a rászoruló embereken, legyen akár fizikai vagy lelki jellegű a panaszuk. Ide tartozik a vak, süket, kerekesszékes beteg is, de olyan feladatra is megtanítanak kutyákat, hogy a gyógyszer bevételére emlékeztessék gazdáikat.

A post shared by Winston (@winniedakitty) on

A „segítő állat” rendeltetés a szövetségi törvények alapján jelenleg a kutyákra, illetve a 45 kg-nál könnyebb pónikra vonatkozik. Ezek a jószágok a steril műtőn kívül bárhová elkísérhetik gazdijukat. A jogszabályban az áll, hogy

Nem házikedvencekről van szó, hanem munkakutyákról. Szó sincs érzelmi biztonságról esetükben.

A terápiás kutyák megint más kategóriába esnek: az ő feladatuk a lenyugtatás, például kórházakban foglalkoztatják őket.

Ki kell képezni őket

A repülőkön egyre több neveletlen állat utazik. A floridai Paws kutyakiképző központ munkatársa, Alice Smith szerint azok a kedvencek lejáratják őket is:

Kilóra megveszik a papírokat egy állatorvostól a neten, hogy ide-oda hurcolhassák az ebüket, és még egy féléves kutyaiskolát sem hajlandóak kijárni.

Egyébként szerinte is jó egy kutya közelsége, idegesség és depresszió ellen – ezt saját példájával is tudja igazolni. A floridai lövöldözés után is kapott hívásokat, miszerint a diákok nem mernek iskolabuszra szállni. Szerinte például rájuk jó hatást tennének az állatok. De az iskolai zaklatások sérültjein is tudnak segíteni.

 

Younggren szerint a helyzet közel sem ilyen rózsás: sokan félnek a kutyáktól vagy allergiásak rájuk. Másnak érzelmi támasz a repülő fedélzetén, nekik rémálom a jelenlétük.

A kutyások abban a hitben élnek, hogy mindenki más is szereti az ebeket.

összegzi a Science Alert.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló