Utazás

Ezért van olyan hideg a repülőgépeken – nem a véletlen műve

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.04 | 18:27

Aki utazott már repülőgépen, az szinte biztosan úgy volt vele, hogy a kellemesnél legalább egy fokkal hűvösebb volt a levegő. Ha pedig jótanácsot kérünk egy sokat repülő ismerősünktől, milyen ruhával készüljünk az útra, egészen biztos, hogy ezt a választ kapjuk: öltözzünk rétegesen.

Forrás: youtube.com

Elég nagy az esélye arra, hogy jól megfázhatunk a repülőúton, aztán lesz min idegeskedni a nyaraláson. Mégis, ne gyanítsunk titkos összeesküvést a gyógyszergyártók és a repülőgép-társaságok között, mert nagyon is tudományos oka van annak, hogy olyan hűvös a levegő az utastérben. Ráadásul mindezt a mi érdekünkben teszik.

Amerikai kutatók egy csoportja bebizonyította, hogy szoros összefüggés van az ájulás, illetve az utastér nyomása és hőmérséklete között. Mint korábban már rávilágítottak, a speciális körülmények miatt jóval könnyebben ájulnak el emberek a gépen, mint a földön. Ezért elsősorban a hypoxia, az oxigénhiányos-állapot a felelős, ami jóval gyakoribb, mint gondolnánk.

via GIPHY

A rövid eszméletvesztés rizikója pedig csak tovább fokozódhat, ha növekszik a kabinnyomás és a levegő hőmérséklete. Ezt már egyre kevesebb szervezet képes megfelelően tolerálni. Igaz ugyan, hogy a pontos testhőmérséklet személyenként változik, ahogy a tolerancia is az oxigén-hiányos helyzetekre, a biztonság kedvéért a személyzet mindig inkább aláveszi a hőmérsékletet. Jobb, ha néhányan cidriznek kicsit alapon, mint hogy komolyabb baj bekövetkezzen egy eszméletvesztéssel. Ezért van kéznél mindig takaró a gépeken.

Mint egy pilóta elárulta, azért nincs ez mindig így, mert a legújabb gépeken jóval érzékenyebb termosztátokat szereltek már be, ami akár ülésenként, soronként is tudja szabályozni a hőmérsékletet. Így ha közvetlen szomszédainkkal zöld ágra vergődünk a hőfokot illetően, akkor zöld utat kaphatunk a hőmérséklet emelésére.

via GIPHY

De a biztonság kedvéért öltözzünk fel rétegesen. Végszükség esetén jól jön a takaró, de ki tudja, hogy kire volt ráterítve előttünk!

Forrás: youtube.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló