Utazás

Szubjektív-alsó: Merre nomádkodjunk Covid és télvíz idején?

Mit tehet az, aki télből nyárba menekülne, aki úgy utazna, hogy közben dolgozna? Megnéztük, mire számíthatnak a digitális nomádok, és a szokásosnál kicsit többet bevállalók. Röviden: arra semmiképpen sem, amire eddig. Sőt.

Digitális nomádkodni alapvetően jó, még akkor is, ha néha nem annyira kényelmes, de az új helyek, a jó idő és az új kultúrák megismerése általában kárpótolja az embert a pillanatnyi nyűgért.  Egyszóval sokan felkerekednének, és nem csak azért mert a hangulatuknak jót tesz a napfény, hanem azért is, mert Európán belül egyre aggasztóbb a a vírus-helyzet, és meg amúgy is, digitális nomádkodni nem buli teszem azt télvíz idején egy görög szigeten. .

Thaiföld: magyaroknak nem

  • Bejelentettek egy új vízumot, a speciális turista vízumot, ami lehetővé tenné annak, aki megkapja, hogy három hónapig az országban tartózkodhat, és lehetősége van kétszeri meghosszabbításnak. Ehhez az kell, hogy két negatív teszttel menjen vízumért a követségre a delikvens és kicsengesse sok minden más mellett a thai karanténszálló árát is (per fő kb 500 e ft alsó hangon két hét, és ez a legolcsóbb) és elfogadja, a thai hatóságok minden lépéséről tudni akarnak
  • Magyarok nem mehetnek, mivel a tháiok számára szuperpiros az országunk. Akkor lesz bármi esélyünk, ha a vírushelyzet normalizálódik. 

Kambodzsa: megkérik az árát

  • Indulás előtt 72 óránál nem régebbi negatív Covid-teszt, érkezéskor szintén egy új, 2000 dollár letét, 14 nap karantén (ha van, az 1300 USD-s költségeit az utazó fizeti meg), és ugyanígy számolnia kell további 3500 dollárnyi utókezelési díjjal, arról persze nem szólnak a kambodzsai tájékoztatók, hogy milyen kórházba is kerülne a fertőzött, de a kambodzsai egészségügy állapotáról sokat elmond az, hogy ha komolyabb esettel szembesülnek, akkor jó eséllyel a szomszédos Thaiföldre viszik át a beteget (vagyis a Covid előtti időkben ez volt, most ugye már ez sem valószínű)

Fülöp-szigetek: zárva

  • Bár nem a nomádok fellegvára, sok olyan helye van ennek az országnak, ahol az ember elfogadja, hogy baromi lassú a net, de legalább nyugi van és elvarázsolt vidék. Mostanság viszont még csak a belföldi turizmus számára nyílnak meg a helyek. A hírek szerint jövő tavaszig nem nagyon érdemes ezzel az országgal számolni, pedig Délkelet-Ázsiában az egyik legjobb hely. 

Vietnám: zárva

  • Pazar helyek, eszméletlen jó kaják, hipergyors net, és egyetlen egy Covid halott sincs (hivatalosan). És olyannyira komolyan gondolják a védekezést a vietnámi elvtársak, hogy külföldi még akkor sem teheti be a lábát az országba, ha ne adj isten, előzőleg üzlete volt ott. Vietnám olyannyira zárva van, hogy a még hírek sem keringenek arról, mikor nyitnának. 

Indonézia/Bali: zárva, de

  • Az istenek szigete  – vagyis Bali – elnéptelenedett, sorra zárnak be a létesítmények, a helyiek megélhetése veszélyben van, de ettől függetlenül az országba való belépés messze nem annyira egyszerű, mint korábban volt (vízum, belépéskor és hasonlók). Nem lehetetlen, de nagyon sok feltételnek kell megfelelnie annak, aki vízumot szeretne kapni. Meg amúgy is, ott most jön az esős évszak, és legyen bármennyire is Zen az ember, egy idő után brutál unalmas tud lenni az eső szemlélése. 

Barbados: tárt karokkal, és vastag pénztárcával

  • Meseszép tengerpart, szörf, laza bulik, hihetetlen jó egészségügy és még egy éves adómentesség is? Na igen, ilyet is lehet, persze ennek is ára van. 2000 dollár maga  a vízum, és azt sem árt fejben tartani, hogy az otthoni hatóságnak be kell bizonyítani, mi bizony Barbadosz szigetén adózunk (illetve nem, pont ez a lényeges a digitális nomád vízumnak). Viszont minden jelentősen drágább, mint Magyarországon, és a következő évtől bizony az adó meredeken megugrik az ott szerzett jövedelmünk után. 

Kolumbia: Bienvenido hombre!

  • Medellin az utóbbi időben közkedvelt lett a nomádok körében, még akkor is, ha olykor-olykor nem zűrmentes az élet arrafele. Az infrastruktúra egyre jobb, az árak a honi átlagárak alatt vannak szinte minden téren, az emberek vendégszeretőek (kivéve ahol nem, de azokba a negyedekbe amúgy se ajánlott menni). Viszont strandolni itt nem nagyon tud az ember, lévén nem egy tengerparti hely, de hát valamit valamiért. 

Miért utazzunk most? 

  • Kimondottan kedvező áron lehet találni repülőjegyeket
  • Nincs tömeg
  • A természet sok helyen kezd magához térni
  • A szállások ára fele, harmada a korábbiaknak
  • Ilyen helyzet még nem volt

Miért ne utazzunk most? 

  • Ilyen helyzet még nem volt
  • A kisebb légitársaságok önkényesen úgy nyelik be a repjegy árát, ahogy azt éppen akarják (vagy utalják vissza a soha fel nem használandó hűségkártyára)
  • A pandémia miatt erősen kiszámíthatatlan, hogy melyik ország mikor és milyen rendelkezést hoz, ami miatt az ott lévő külföldi élete a korábbiakhoz mérten is még nehezebb lesz
  • Az utasbiztosítók rugalmassága egy nyugalmazott német rendőrével vetekszik
  • Az egészségügyi ellátórendszerben nem feltétlenül az élvez elsőbbséget, aki egy mukkot sem beszél az adott ország nyelvén

Ha nem tudsz dönteni, hogy elindulj-e, akkor nosztalgiázz velünk. Riporterünk Délkelet-Ázsiáról szóló szubjektív  sorozatát itt találod.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló