Film

Az elmúlt év egyik legjobb filmje, mindenképpen nézd meg, ha nem láttad

  • Szerző:szaboakos
  • 2020.01.11 | 08:18

Az Írhez hasonlóan meg lehet nézni még mozikban, illetve a Netflixen is, mindenképpen javaslom.

A két pápa című film a közelmúlt egyik legjelentősebb alkotása. Igazi jutalomjáték a két színészóriás, Anthony Hopkins és Jonathan Pryce alakítása.

Rögvest I. János Pál halála utáni időszakba visz minket a film, melyet elvileg valós események inspiráltak, bár ezt sosem fogjuk megtudni. Anthony McCarten forgatókönyvíró és Fernando Meirelles fikciója, hogy mi történhetett a két pápa között  a bizonyos találkozón, amikor eldőlt, hogy Benedek lemond. A megválasztott Benedek pápa és a jelenleg is regnáló Ferenc pápa eszmefuttatásait mutatja be.

Mint ismert Benedek pápa konzervatív szemlélete a jelenlegi kor számára elavult, míg Ferenc pápa liberálisabb szemlélete szinte szükségszerű a jelenkor embere számára. A két pápa alaptörténete az, hogy Vatikánnak változtatnia kell, mert üresek a templomok, és már a papok létszáma is drasztikusan csökken. A két félnek megvannak a saját elképzelései, de tudjuk, hogy folytatódott a történet, mégis izgalmas ahogy felvezetik és kibontják az ideológiák ütköztetését.

A ceremóniák, szokások és apró tradíciók pontos és figyelemreméltó bemutatásával és az akár viccesnek is mondható zeneválasztással egy tetszetős, könnyen emészthető filmet kaptunk. Az alkotás érdekes kérdéseket vet fel, amit sajnos mi már rég feltettünk magunknak. Netán próbáltuk a világba is kiáltani, hátha változás lép fel. Lassú folyamat és mivel érdekek vannak a háttérben a reformáció mértéke nem lehet nagy léptékű. A két színészóriás Anthony Hopkins és Jonathan Pryce (az utóbbit jelölték is Golden Globe-ra) természetesen tökéletesen játszotta el a nem könnyű feladatot, mely hatalmas lehetőség mindkettő számára. 

Mindenképpen ajánlom a filmet, mert felüdülés a mostani trendek mellett, és a színészlegendák alakítása is hatalmas benne. Így az év elején megpróbálok összeszedni több olyan filmet és sorozatot, amiket még nem késő elkezdeni nézni, hiszen vagy az Oszkáron fognak valószínűleg jól szerepelni, vagy hamarosan jön a folytatásuk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló