Film

Ez minden idők 5 legjobb filmje a kritikusok szerint

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.12 | 12:18
  • trendindex: 9

A cikkben csak azok a filmek szerepelnek, amelyek több mint hét kritikusi véleménnyel rendelkeznek.

Pár éve az Independenten jelent meg a cikk, melyben a Metacritic nevű oldalon található kritikusi vélemények és pontszámok alapján gyűjtötték össze a legjobb ötven filmet.

A kritikusok másképp szemlélik az alkotásokat, máshol van számukra a hangsúly, stb. Ezért is kerülhetett a lista ötödik helyére egy dokumentumfilm, de több más meglepetést is tartogat a végeredmény.

5. Kosaras álmok (1994)

Kritikusok pontszáma: 98/100
Felhasználói pontszám: 8,3/10

Tartalom: Két fiatal kosárlabdázót (Arthur Agee és William Gates) mutat be a film, akik öt év kitartó munkájával, tehetségüknek és némi szerencsének köszönhetően megvalósítják maguknak az amerikai álmot.

4. A Faun labirintusa (2006)

Kritikusok pontszáma: 98/100
Felhasználói pontszám: 8,6/10

Tartalom: Spanyolország, 1944. A polgárháború véget ért, de a hegyekben még harcolnak a gerillák. Carmen (Ariadna Gil) kislányával, Oféliával (Ivana Baquero) új férjéhez, a hideg, kegyetlen és autoriter Vidal (Sergi López) kapitányhoz költözik, aki Franco seregében szolgál. Ofélia nem szenvedheti az új életét, így a ház mögött felfedezett rejtélyes labirintusba menekül. Pán – védelmezője és vezetője – egy mesebeli figura meggyőzi, hogy a kislány egy mágikus királyság rég elveszett hercegnője. Hogy az elveszett igazságot megtalálja, Oféliának három próbát kell kiállnia, olyanokat, melyekre senki nem készítette fel.

3. Holdfény (2016)

Kritikusok pontszáma: 99/100
Felhasználói pintszám: 7,5/10

Tartalom: Little, Chiron és Black. Három név, melyek ugyanazon embernek három különböző életszakaszát jelölik meg, végigkísérve jellem- és személyiségfejlődésének legfontosabb részeit. A kisgyerek Little Miami leszakadó részén él egyedülálló és drogfüggő anyjával. Itt ismerkedik meg a drogdíler Juannal, és a felnőtt férfival barátságot köt a saját korosztályából kitaszított fiú. A tinédzser Chiron a nemi érés szakaszába lépve keresi identitását. Végül a felnőtt, kigyúrt, harmincas Blackkel zárul a történet, aki képes szembenézni múltbeli énjével és korábbi traumáival.

2. Három szín: Piros (1994)

Kritikusok pontszáma: 100/100
Felhasználói pontszám: 7,9/10

Tartalom: Krzysztof Kieslowski Három szín trilógiája a filmművészet egyik legérdekesebb és legértékesebb darabja. A három tétel a francia nemzeti lobogó három színét kapcsolja a forradalom három jelszavához: szabadság, egyenlőség, testvériség. A trilógia egyes darabjai e gondolatok köré csoportosulnak, de nem direkt módon, valamiféle tablót festve a történelemről, hanem az eszme lényegét, örök tanulságát megragadva. A filmek egyszerű történeteit, szinte banális sorsait áthatja a minden korban érvényes alapkérdések utáni kutatás, a művész vívódása, hogy megtalálja a válaszokat.

1. Sráckor (2014)

Kritikusok pontszáma: 100/100
Felhasználói pontszám: 7,7/10

Tartalom: Richard Linklater új filmje, a Sráckor eleddig példátlan filmes kísérlet és egyedülálló mozis élmény. Olyan fikciós dráma, amely ugyanazt a néhány színészt követi egy 12 éves időszakon át, 2002-től 2013-ig, ily módon a filmben megtett páratlan utazás egyszerre nagy ívű és intim, végigvezet a gyermekkor életörömén, a modern család mindent megrendítő változásain, és magán az időn. A film a 6 éves Masont (Ellar Coltrane) követi az ember életének legradikálisabban változó évtizedén át a családi költözések, viták, házassági kudarcok, újra házasodások, új iskolák, első szerelmek, elvesztett szerelmek, jó időszakok, ijesztő időszakok, és a szívfájdalom és rácsodálkozás állandóan lüktető keveredésének ismerős kavargásán keresztül.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.