Film

50 éves A Keresztapa – 5 dolog, amit biztosan nem tudtál az ikonikus gengszerfilmről

  • Szerző:nuus
  • 2022.02.05 | 10:20

Az megvan, hogy valódi lófejet tettek az ágyba?

A szervezett alvilág számos nagyszerű filmnek szolgált kiindulópontjaként, ám a Marlon Brando és Al Pacino főszereplésével készült A Keresztapa vitathatatlanul a legmeghatározóbb mind közül. Francis Ford Coppola 1972-ben – Magyarországon tíz évvel később, 1982-ben – bemutatott, családregény, dráma és gengszterfilm között hidat képező filmjével nem csupán egy izgalmas történetet vitt vászonra: moziját a cselekmény közegének, a második világháború utáni New York-i maffiaháborúk korrajzának ábrázolása is kiemelkedővé teszi. Az aprólékosan kidolgozott részleteknek és a kitűnő színészi játéknak köszönhetően a Corleone klán 1945-55 közötti időszakát felölelő története a mai napig, 50 év után is magával ragadja a nézőt. De van néhány dolog, amit csak kevesen tudnak az ikonikus filmről….

  1. Minden idők egyik legnagyobb mozifilmjének forgatását számtalan akadály nehezítette. Coppolát a stúdió kirúgással fenyegette, Marlon Brando és Al Pacino helyett is mást akartak látni a filmben.
  2. Mario Puzo, a film alapjául szolgáló regény írója nyilvánosan összeszólalkozott Frank Sinatrával, mert az magára ismert az egyik karakterben, a produkciót pedig a valódi maffia is megfenyegette. Ez utóbbit dolgozza fel a The Offer című minisorozat, ami a Paramount+-on debütál hamarosan.
  3. Don Vito Corleone szerepére Coppola Marlon Brandót választotta, akinek zseniális alakítását Golden Globe és Oscar-díjjal jutalmazták. Ez utóbbit végül nem vette át, maga helyett egy indián nőt küldött a gálára egy üzenettel. 
  4. Michael Corleone szerepére sok korabeli sztár pályázott a Paramount stúdiónál, ám Coppola egy valódi olasz gyökerekkel rendelkező fiatal színészt akart. Döntése telitalálatnak bizonyult: bár Al Pacino korábban csak kisebb filmekben játszott, alakítása hatalmas tehetségről tett tanúbizonyságot.
  5. Coppola sikerrel keresztülvitte a koncepcióját, és ezzel a legapróbb részletekig kidolgozott, epikus filmjével világhírű rendezővé vált, alkotása számos fesztiváldíj mellett a 11 Oscar-jelölésből hármat valóra váltott, köztük a Legjobb film és Mario Puzoval közösen a Legjobb forgatókönyv díját.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.