Film

Gyász, meghalt a Skyfall vadászpuskása, Albert Finney

  • Szerző:nuus
  • 2019.02.09 | 10:11

Az ötszörös Oscar-jelölt művésszel egy gyors lefolyású betegség végzett.

A Royal Shakespeare Companynél kezdte a szakmát a brit színész, aki élete során öt Oscar-jelölést gyűjtött össze. Filmes karrierje a Saturday Night and Sunday Morning című drámával indult, melyben a dühös Arthur Seatont alakította; majd Hercule Poirot bőrébe is bújhatott, a Gyilkosság az Orient Expresszen című, 1974-es Agatha Christie-adaptációban.

De felbukkant az Erin Brockovich, a Big Fish, a Scrooge, A halál keresztútján és a Skyfall filmkockáin is. Hozzátartozói közleményében ez áll:

Albert Finney 82 évesen, egy gyors lefolyású betegség következtében, békésen távozott az élők sorából. Szerettei körében hunyt el; a család kéri, hogy a magánszférát mindenki tartsa tiszteletben, ezekben a nehéz időkben.

A 2002-es Churchill – A brit oroszlán címszerepét is alakította a férfi, aki Golden Globe és Bafta-elismerésekre is méltónak bizonyult. Az Oscar-díjra négyszer mint férfi főszereplő volt esélyes, egyszer pedig a mellékszereplők mezőnyében indult. A gálára sosem látgatott el, szerinte

időpocsékolás az Oscar-ceremónia.

13 Bafta-jelöléssel büszkélkedhetett, melyből kettőt díjra is tudott váltani. Az utolsó mozis alakítása a 2012-es James Bond-történet volt, ahol Kincade  bőrébe bújt.

via GIPHY

2000-ben ütötték lovaggá, melyet egyébként fertőző sznobizmusnak tartott. A sajtóról sem volt túl jó véleménnyel:

Az a munkám, hogy valaki mást eljátsszak. Azért utálom az interjúkat, mert akkor magamról kell a közönségnek magyaráznom.

Tavaly az Old Vic színház különleges postabélyeggel rótta le a tiszteletét a nagyság előtt, aki háromszor volt nős. Első házasságából, melyet Jane Wenham kolléganőjével kötött, született egy gyermek. 2007-ben veserákot diagnosztizáltak a férfinél, ami után már csak ritkán bukkant fel a nyilvánosság előtt, teszi hozzá a BBC.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló