Film

Klaus Maria Brandauer lesz a Magyar Mozgókép Szemle díszvendége

  • Szerző:nuus
  • 2020.02.20 | 13:18

A szemle nyitóeseményére érkezik Budapestre.

Klaus Maria Brandauer osztrák színész, Szabó István Zárójelentés című filmjének főszereplője lesz a kedden kezdődő Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemle díszvendége – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Klaus Maria Brandauer
Fotó: BARBARA GINDL / APA / AFP

A színész a szemle nyitóeseményére érkezik Budapestre. Klaus Maria Brandauer 1944-ben született, 1972-ben szerződött a bécsi Burgtheaterhez. Első színházi szerepe a Claudio volt Shakespeare Szeget szeggel című vígjátékában, 1963-ban, a tübingeni színházban. Szélesebb körben Lessing Emilia Galotti című drámájában nyújtott alakítását követően vált ismertté. Sokáig idegenkedett attól, hogy filmes munkákat is vállaljon. Ebben az áttörést Szabó István Mephisto című filmje hozta, mely 1982-ben megkapta a legjobb külföldi filmért járó Oscar-díjat, Brandauer pedig a filmben nyújtott alakításáért megkapta a David di Donatello-díjat.

Ezt követően Szabó István következő két filmje, a Redl ezredes és az Oscar-jelölt Hanussen címszerepét is ő alakította. Utóbbiért 1988-ban Európai Filmdíjra jelölték. Szabó István négy filmje kapott Oscar-jelölést. Közülük az első az 1979-es Bizalom volt, melynek férfi főszereplője a nemrégiben elhunyt Andorai Péter 2019-ben életműdíjat kapott a Filmhéten, 2005-ben pedig a Csodálatos Júlia női főszereplőjét, Annette Beninget jelölték Oscar-díjra.

A színész jelenleg Bad Ausseeben, Bécsben és New Yorkban él; a bécsi színművészeti főiskola, a Max Reinhardt Szeminárium professzora. 2007 óta Natalie Krenn a neje. 2011-ben nyugalomba vonult.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló