Film

Gyilkosság az Orient expresszen: Kenneth Branagh Agatha Christie-filmje egy klasszikus „de minek” lett

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.10 | 10:53

A Gyilkosság az Orient Expresszen legutóbbi feldolgozása zsúfolva van szupersztárokkal, mégsem sodor magával.

Nem lehetne, hogy egyszer és mindenkorra leálljunk a Gyilkosság az Orient Expresszen című, Agatha Christie-regény adaptációkkal? Kenneth Branagh Poirotja annyira sótlan lett!

Minden idők legpöpecebb bajszos belga nyomozóját már rég megtaláltuk, David Suchet személyében – véli az NPR.org.

via GIPHY

A brit tévés verzió Poirot-sorozatának címszereplője maradéktalanul hozta a könyvbeli karakter minden rezdülését: igazi magányos farkas, aki ravasz, pedáns, megszállott, mizantróp és a szexuális orientációja sem egyértelmű. Suchet figurája hitelesen adta elő, hogy akkor a legboldogabb, mikor magára hagyják – míg a rendezőként is domborító Branagh esetében ez már nem olyan magától értetődő. Ahogyan a méretes bajusz is kétségeket ébreszt – nála a barokkosan buja arcszőrzetet sem tudjuk komolyan venni.

Nem derül ki, hogy a történet miért indul Jeruzsálemben, a Siratófalnál, ahol az öntelt nyomozó a különböző papokon élcelődhet. Innen utazik Isztambulba, ahol a valóban pazar kivitelű luxus gőzösre száll. Az ágykabátos nyomozó körül akkor pörögnek fel az események, amikor egy suta kereskedő, akit Johnny Deep formál meg, előkerül, majd meghal.

Talán nagy titkot nem árulunk el azzal, ha elmondjuk, hogy a többféle szúrt sebbel rendelkező hulla tulajának vesztét nem a komornyikja okozta. A gyanú árnyéka ide-oda vetül a díszes társaság tagjain, ahogyan a szerelvény csikorogva halad át egy-egy fahídon. És nem akárkikből áll az utazóközönség: Daisy Ridley, Judi Dench, Michelle Pfeiffer, Penelope Cruz és Willem Dafoe is megcsillanthatná vérfagyasztó arcát, ha a forgatókönyvíró Michael Green erre esélyt adott volna. Inkább egy tetszetős, ám merev tablót alkotnak csak, a száguldó tájképek közt.

Pár tojásfőzési geg elsül, és a hegedűk is szépen aláfestik a mérsékelten kalandos utazást. Az ír színész Poirot merengéseit vidám kacsintásokkal próbálja feldobni, és az a sanda gyanúnk, hogy ugyanezt még a Nílus vizén is viszont fogjuk látni.

Our review of “Murder On The Orient Express” can be read on NextBestPicture.com (Link in Bio)

A post shared by Next Best Picture Official (@nextbestpicture) on


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.