Film

Ha eleged van a nyomasztó halálozási adatokból, és meg akarod érteni, hogy milyen igazából a vírus, ezt a filmet nézd meg!

  • Szerző:homarton
  • 2020.11.11 | 06:46

Hátborzongatóan közelről, a tűzvonalból nézhetjük meg, hogy milyen is közvetlen közelről a koronavírus a 76 nap című filmben.

“Fogalmad sincs, mi van itt. Inkább meg akarok halni!”

– mondja egy nyugdíjas kínai beteg a fiának a telefonban Sanghaj egyik kórházában. Az idős férfi utcai ruhában fekszik egy betegágyon, nincs életveszélyben, sőt az orvosok és a nővérek is azt mondják mellette, hogy túl fogja élni ezt a vírust, nincsenek komoly tünetei. Az egész jelenetben az a hátborzongató, hogy fizikailag tényleg nincs rosszul ez az ember, lelkileg, mentálisan nem bírja ezt az egészet.

Valami ilyesmit érezhetünk mi is, mint a beteg fia a vonal végén, miközben nézzük a 76 nap című dokumentumfilmet, amely a koronavírus gócpontjából, Vuhanból, valamint Sanghajból mutatja meg, milyen is közvetlen közelről a járvány a hétköznapokban. Hogy fogalmunk sincs, hogy milyen kemény, brutális és nyomasztó ez az egész vírus, pláne a kórházakban, az intenzív osztályon, a sterilszobákban.

Ennyire közelről még játékfilm nem mutatta meg, hogy mennyire durva, hősies küzdelmet folytatnak az orvosok, milyen elkeseredettek a betegek, akik elkapták a vírust, és mennyire abszurd és brutális ez a 2020-as év. Hogy itt is ugyanolyan emberi történetek voltak és vannak, mint valószínűleg a világ összes kórházában: az állandóan hazamenni akaró öreg halász (aki nem érti, hogy miért nem mehet haza, hiszen úgy érzi, semmi baja), az elhunytak iratait és tárgyait fertőtlenítő nővér, a gyermekéért aggódó fiatal apuka, és azok az embertelenségben is emberi pillanatok, amikor például egy pár leül végre ebédelni egyet, és levehetik a fejükről a maszkot.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mayu [mə•jú] (@nothing_like_the_cinema_2) on

A Verzió filmfesztivál nyitófilmjét érdemes megnézni mindenkinek – főleg azoknak, akik az üres, nyomasztó napi számadatokon túl meg akarják érteni, hogy milyen embertelen ez az egész vírus. Megérteni azt, hogy a fertőzöttek fizikai fájdalmain és a hozzátartozók elvesztése mellett mennyire lélekölő a járvány az egészségügyben dolgozóknak is. A 76 nem egy Netflixes, cukormázas, szépen csomagolt dokumentumfilm, mert a kőkemény valóságot mutatja meg, de pont ezért érdemes megnézni.

Hogy megértsük, hogy mennyire nagy dolog az, ha túléljük ezt az évet.

A 76 nap című film 900 forintért nézhető meg a Verzió honlapján, november 22-ig.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló