Film

New York krónikása és a maffiafilmek keresztapja: Martin Scorsese

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.17 | 06:43

Az amerikai rendező lassan, de biztosan közeledik a 80-hoz, de filmjeit még mindig ugyanolyan várakozás előzi meg, mint 20, 30 vagy 40 éve. Ennek legfőbb oka, hogy máig sikerült megőriznie a frissességét.

Az idén 74 esztendős rendezőveterán életműve lenyűgöző: remek filmeket forgatott a bűnről és a maffiáról, hőn szeretett New Yorkjáról és a hitről, sőt volt, amikor ebből a háromból kettő egy filmen belül keveredett (New York bandái). Scorsese az Új-Hollywood néven elhíresült rendezőgeneráció tagja volt, annak az újító szándékú, a hollywoodi filmgyártást megreformáló csoportnak a legfontosabb oszlopa, amibe rajta kívül Steve Spielberg, George Lucas, Francis Ford Coppola, Brian De Palma és John Milius tartoztak. Számukra a cél az volt, hogy olyan filmeket készítsenek, melyek művészi értékkel bírnak, miközben tömegek tódulnak rájuk a moziba. Howard Hawks, John Ford vagy Alfred Hitchcock tartoztak a példaképeik közé, de ami még fontosabb, hogy Hollywoodon kívüli mesterek is: Bergman, Fellini, Wajda, Renoir, Rossellini, Kuroszava. Star Wars saga és Indiana Jones ide, ET és Ryan közlegény oda, közülük mindig is Martin Scorsese volt a legtehetségesebb, ő készítette (és készíti is) a legjobb, legizgalmasabb és legmaradandóbb filmeket.

Scorsese beteges gyerek volt, asztmás, ezért a szülei nem nagyon engedték ki a többi gyerek közé játszani, még a széltől is óvták. A kis Martin így jobb híján moziba járt, és filmeket nézett. Ennek köszönhetően pedig elég hamar letett arról, hogy pap legyen, inkább a filmkészítést választotta. 1963-ban forgatta le első rövidfilmjét, azóta szinte megállás nélkül dolgozik. Legutóbbi filmje, a Némaság/Silence volt a 24., ha a dokumentumfilmeket, a tévésorozatokat (Boardwalk Empire, Vinyl), a zenés filmeket és videoklipeket (pl. Michael Jackson Badjét) és a rövidfilmeket, szkeccsfilmekbe forgatott epizódokat nem számoljuk. Jelen pillanatban 3 filmen is dolgozik, bár ezek különböző fázisban vannak: a Rooseveltben és a Killer of the Flower Moonban Leonardo DiCaprióval, a The Irishmanben pedig hosszú kihagyás után ismét a régi alkotótárs-színész barátaival, Robert de Niróval, Joe Pesci-vel és Harvey Keitellel dolgozik együtt, akikhez ráadásul még a friss hús Al Pacino is csatlakozott (ő még sosem dolgozott együtt Scorsese-vel). De ami a lényeg: a sok film között van ugyan egy-kettő kevésbé emlékezetes, de rossz filmet, vagy olyat, amit ma már nem lenne érdemes megnézni, sosem forgatott. Soroljuk a kedvenceinket.

Némaság

Silence | official trailer (2016) Martin Scorsese Andrew Garfield Adam Driver

official trailer for Silence. Starring Andrew Garfield, Adam Driver and Liam Neeson, see it in theatres December. Martin Scorsese’s SILENCE tells the story of two Christian missionaries (Andrew Garfield and Adam Driver) who face the ultimate test of faith when they travel to Japan in search of their missing mentor (Liam Neeson) – at a time when Christianity was outlawed and their presence forbidden.

Scorsese mester eddigi legutolsó filmje, az Andrew Garfield, Adam Driver és Liam Neeson főszereplésével készült Némaság személyes ügy volt a rendező számára. A 17. századi Japánban játszódó, közel 3 órás, epikus mű a hitről és az azzal való folyamatos küzdelemről szól. Bár a történet kíméletlenül kemény, tragikus és naturalisztikus, mégis átjárja a Krisztusba vetett tiszta és mély hit, ami miatt a filmet is inkább szépnek és felemelőnek látja az ember (már ha közel engedi magához), mint deprimálónak.

Silence – Faith Testing Scene

Actors: Andrew Garfield as Sebastião Rodrigue Movie: Silence (2016) Directed By: Martin Scorsese

Taxisofőr

Taxi Driver (1976) – [Official Trailer HD]

Taxi Driver 1976 – [Official Trailer HD] Director: Martin Scorsese A mentally unstable Vietnam war veteran works as a nighttime taxi driver in New York City where the perceived decadence and sleaze feeds his urge to violently lash out, attempting to save a teenage prostitute in the process.

Bár nem ez volt Scorsese első filmje, hanem már a hatodik, és első sikereit sem ezzel aratta (a Ki kopog az ajtómon, az Aljas utcák és az Alice már nem lakik itt is ráirányította a figyelmet), mégis az 1976-os, bemutatásakor  azonnal klasszikussá váló Taxisofőr volt az, ami visszavonhatatlanul az első ligába sorolta a rendezőt. New York-film és kíméletlen látlelet a világunkról. Az álmatlanságban szenvedő, szociopata vietnámi veterán, Travis Bickle (Robert De Niro) történetében az a mellbevágó, hogy semmit sem veszített az erejéből, és akár napjaink félelmekre épülő, velejéig romlott és hazug világában is játszódhatna. Sőt, most játszódhatna csak igazán…

A dühöngő bika

A ’40-50-es évek legendás bokszolója, Jake LaMotta idén szeptemberben, 95 évesen hunyt el, Martin Scorsese pedig róla készítette 1980-as fekete-fehér filmjét. Ha ki nem állhatod a sportfilmeket, ezt semmiképp ne hagyd ki, mert a legjobb, ami valaha készült. Scorsese-nek eszébe sem jutott volna, hogy pont LaMottáról forgasson, ha De Niro nem nyomja a kezébe a bokszoló visszaemlékező kötetét azzal, hogy szeretné őt eljátszani. El is játszotta, nem is akárhogy, a színész legendás szerepei közül ez lett az első számú, meghozta neki többek között a második Oscarját is. Scorsese pedig egy magaslati pontokban és hullámvölgyekben egyaránt bővelkedő karrier pontos és érzékletes felfestése mellett lehetőséget kapott arra is, hogy újabb képet adjon kedvenc városáról, New Yorkról, ezúttal a ’40-50-es évekre fókuszálva.

Raging Bull Official Trailer #1 – Robert De Niro Movie (1980) HD

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Subscribe to CLASSIC TRAILERS: http://bit.ly/1u43jDe Like us on FACEBOOK: http://goo.gl/dHs73 Follow us on TWITTER: http://bit.ly/1ghOWmt Raging Bull Trailer – Directed by Martin Scorsese and starring Robert De Niro, Joe Pesci, Frank Vincent, Nicholas Colasanto, Mario Gallo.

Lidérces órák

Scorsese 1985-ös mozija, amiért Cannes-ban rendezői díjat kapott, kicsit kilóg a filmjei sorából (humor tekintetében talán csak az 1983-es A komédia királya említhető vele egy lapon az életműből), pedig ha az első számú New York-filmet kellene kiemelni a rendezései közül, akkor ez lenne az. A városra jellemző éber őrületet és groteszk sokszínűséget tökéletesen adja vissza. A Sohoban egyetlen éjszaka alatt játszódó, fekete humorú, abszurd Lidérces órákat úgy volt, hogy Tim Burton rendezi, de valahogy Scorsese kezébe került a forgatókönyv, neki pedig annyira tetszett, hogy átvette Burtontől – akinek egyébként addigra már nem is akaródzott annyira, hogy megrendezze. Scorsese ekkortájt a Krisztus-filmjével foglalkozott egyébként, de nem tudott rá pénzt szerezni, és kellett neki valami, ami feledteti a fiaskót. A Lidérces órák nemcsak feledtette, de végül nem várt sikert is aratott, ami megnyitotta az addig visszafogottan csordogáló pénzcsapokat, és így a Krisztus-filmre is meglett a lóvé.

After Hours – Trailer

A Manhattan Yuppie’s night out becomes a comic nightmare, courtesy of director Martin Scorsese. Griffin Dunne and Rosanna Arquette star in a “wild, funny and wonderful original” (Judith Crist) Year: 1985 Director: Martin Scorsese Starring: Griffin Dunne, Rosanna Arquette, Verna Bloom MPAA Rating: R (c) 1985 The Geffen Film Co.

Krisztus utolsó megkísértése

Scorsese a Némaság előtt is már készített a hitről egy nagyon fontos filmet 1988-ban a görög író, Nikosz Kazantzakisz azonos című regényéből. Mindkettőt botrányok kísérték (a tüntetéstől a mozi felgyújtásig), mert a benne ábrázolt Jézus sokkal emberibb annál, mint ami az egyház és a hardcore vallásos emberek fejében addig élt (pl.: Jézus a feltámadása után családot alapít és gyerekei is születnek). A rendező ráadásul eredetileg egy popsztárt, David Bowie-t szerette volna Krisztus szerepére, de egyeztetési problémák miatt ez nem jött össze, viszont a zenész annyira akart benne szerepelni, hogy végül Pilátusként felbukkant a filmben. Jézus szerepe pedig Willem Dafoe-ra hárult, aki derekasan helyt is állt. Itt fontos megjegyezni, hogy Scorsese hitére nemcsak a neveltetése és származása okán felmerülő katolicizmus, hanem a buddhizmus is óriási hatást gyakorolt. Ennek is szentelt egy remek filmet: az 1997-es Kundun a 14. Dalai Lámáról szólt.

The Last Temptation of Christ (1988) – Official Trailer

EPIC and UNFORGETTABLE…The life of Jesus Christ, his journey through life as he faces the temptations that all humans face during their lives, and his final temptation upon the cross.

Nagymenők

Scorsese első számú maffiafilmje. 10 emberből 5-nek biztos, hogy ez a kedvenc filmje a rendezőtől. Az 1990-es Nagymenők igaz történetének magyar címe ironikus, mert nem a legmenőbb gengszterekről szól, hanem a másodvonalról, a kisfőnökökről meg azokról az arcokról, akik a piszkos munkát végezték és a balhét is elvitték a nagyfőnökök helyett. Az amerikai szervezett bűnözés világát jól ismerő Nicholas Pileggi regénye alapján készült mozi erőssége, hogy nem beszél mellé, nem színez ki, nem bagatellizál, hanem a maga kegyetlenségében mutatja be ezt a más filmekben gyakran romantikusan át- és túlszínezett, rendkívül nyers, alávaló és hazug világot. Miközben helyenként vicces, néha könnyed és végig stílusos. 5 évvel később Scorsese elkészítette a természetesen New Yorkban játszódó Nagymenők filmes párját, a Casino-t, ami viszont már a címéből is sejthető módon egy Las Vegas-i történet.

Goodfellas – Trailer – (1990) – HQ

Trailer for Martin Scorsese’s film starring Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino, Frank Sivero, Tony Darrow, Mike Starr, Frank Vincent, Chuck Low, Frank DiLeo, Henny Youngman, Gina Mastrogiacomo, Catherine Scorsese, Charles Scorsese,

Az ártatlanság kora

1993-ban Scorsese húzott egy váratlant. Az addig csak modern nagyvárosi történetekkel foglalkozó rendező az 1870-es évek New Yorkjáról forgatott filmet, sztárokkal (Michelle Pfeiffer, Danielle Day-Lewis, Winona Ryder) a főszerepben. Az érzékeny, szenvedélyes és fülledt hangulatú film az előítéletekről szólt és a szabad akaratról, a változó világról és az annak való, hiábavaló ellenállásról, a régi és az új hétköznapokban tapasztalható egymásnak feszüléséről, és tette mindezt úgy, olyan precízen kidolgozott részletességgel, hogy még ma, 24 évvel később is lenyűgöző a film látványvilága, a ruhák, a frizurák, a megterített asztalok és az ételkompozíciók.

The Age Of Innocence – Trailer – (1993) – HQ

Trailer for Martin Scorsese’s film starring Daniel Day-Lewis,Michelle Pfeiffer,Winona Ryder,Geraldine Chaplin,Richard E. Grant,Miriam Margolyes,Jonathan Pryce,Joanne Woodward,Stuart Wilson,Michael Gough,Siân Phillips,Robert Sean Leonard,Mary Beth Hurt,Alec McCowen

A holtak útja

Martin Scorsese 1999-es filmje mentősökről szól, meg persze New Yorkról, hisz Manhattanben játszódik, és talán ez a legnyomasztóbb film, amit valaha is készített. Az önmagát és a tehetségét napjainkra teljesen felszalámizó Nicolas Cage hatalmasat alakít ebben a filmben, ami nagyon groteszk hangulatú, időnként víziószerű, és a halállal játszik, miközben persze az életről szól. Őszintén reméljük, hogy eljön még az idő, amikor az utókor újra felfedezi és előveszi ezt az egészen különös és páratlan filmet.

Bringing Out the Dead (1999) Official Trailer #1 – Nicolas Cage Movie HD

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Subscribe to CLASSIC TRAILERS: http://bit.ly/1u43jDe Like us on FACEBOOK: http://goo.gl/dHs73 Follow us on TWITTER: http://bit.ly/1ghOWmt Bringing Out the Dead (1999) Official Trailer #1 – Nicolas Cage Movie HD A Manhattan ambulance paramedic, overworked and haunted by visions of his failures, fights to keep a tenuous grip on his clarity.

Végezetül

Rengeteg film kimaradt a felsorolásból, de egy ennyire erős életmű esetén ez sajnos előfordul. Mert ott vannak még az ugyancsak pazar korai darabok (elsősorban is az Aljas utcák), vagy a DiCaprióval készült maiak (elsősorban is a Viharsziget és a Wall Street farkasa), nem beszélve klipjeiről és zenés filmjeiről, izgalmas dokumentumfilmjeiről, meg a tévének készített sorozatairól és produceri munkáiról. De maradjon felfedezni való az olvasónak is. És ha már felfedezés: Hitchcock szinte minden filmjében felbukkant, akár csak egy villanásra is, a mások filmjeiben is színészként időnként feltűnő Scorsese pedig követte ezt a hagyományt, de nemcsak a saját mozijaiban, hanem dokumnetumfilmjeiben is megjelenik, sőt a videoklipekben is, ráadásul elég trükkösen. Bár jó játék úgy végignézni az életművet, hogy megkeressük őt mindegyik filmjében, de azért ne ez vegye el a figyelmünket a műélvezettől.

Every Martin Scorsese Movie Cameo You Might’ve Missed

Like Hitchcock, Martin Scorsese loved to show up in his own films. But what can we learn from these cameos about the filmmaker himself?

Les caméos de Martin Scorsese

On n’imagine pas les cinéastes hollywoodiens classiques apparaître en personne et ès qualités dans leurs fictions : ni Allan Dwan ni Frank Capra, pas plus Howard Hawks, Michael Curtiz ou William Wyler. Pas même John Ford qui, une fois et une seule, a confié à Ward Bond dans L’Aigle vole au soleil la lourde charge de le représenter sous le nom de…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.