Film

Carrie Fisher a legfontosabb hercegnő a Star Wars univerzumban

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.25 | 07:15

A repülőgépen tegnap infraktust kapott Carrie Fisher a legfontosabb női szereplő a Csillagok háborújában. És nemcsak a filmben.

leia_%22gettyimages-501657974
Fotó: Chris Jackson/Getty Images

Carrie Fisher infarktusa után kritikus állapotban van, és mi szurkolunk a  Star Wars legfontosabb női szereplőéért. Jó, alapjáraton alig volt nő a Star Wars filmekben, különösen a klasszik SW mozikban, de Carrie Leia hercegnőként nemcsak szerepelt a filmben, hanem alakította is a kezdeti trilógiát.

Kakaóscsiga frizura

A korai Star Wars első részében Luke nevelőanyján, a villámgyorsan meggyilkolt Beru nénin és pár snitten feltűnő lázadón kívül nincs is más nő, Leiaként viszont bő fehér ruhában és az azóta legendás kakaóscsiga frizurával is egyszerre kemény és nőies, hogy amúgy a nők hiánya fel sem tűnik a moziban.

Carrie Fisher, akinek a mostohaanyja egy ideig Liz Taylor volt, és aki a legjobb iskolákban tanulta a színészetet, színésznőként gyakolatilag örökké Lei hercegnő maradt, ahogy Mark Hamill Luke Skywalker bőréből nem tudott kibújni. A Csillagok háborúja atyja, George Lukas amúgy is alapelvként kezelte, hogy nem szerződtet sztárokat, ő teszi sztárrá az SW-ben szereplő színészeket. Bár az SW karakterei annyira erősek voltak, hogy csak Harrison Fordnak sikerült kimásznia Han Solo szerepéből, és szupersztárrá válni. Carrie Fisher viszont alakításával a fimtörténet egyik legfontosabb női alakjává tette Leia Organa szenátort.

Az ellenálló

Most megjelenő The Princess Diarist könyvében állítólag leírja, hogy az akkor 19 éves Leiát alakító színésznő nemcsak a  Birodalom visszavágban az ellenállás vezetőjeként kavart Han Solóval, akinek akkor  már felesége volt, hanem a valóságban is. Carrie Fishernek nem ez az egyetlen könyve, és nem ez volt az egyetlen problémája. A Képeslapok a szakadék széléről című regényében nyíltan írt alkohol és drogproblémáiról, ami a showbiz egyenes következménye. Carrie egyébként a nyolcvanas évek végétől sikeres íróként és forgatókönyvíróként volt ismert, nem is annyira a színészetre koncentrált.

A fémbikini

A Csillagok háborúja Új reményében és a Birodalom visszavágban annyira kevéssé tartotta a szerepét nőiesnek, hogy kibulizta a Jedi visszatérben, hogy a női oldalát is megmutathassa. Igen, a híres fémbikinis jeleneteket neki köszönhetjük a filmben, amivel egyúttal azonnal szexszimbólum lett és felfrissítette a folyton a szabadságért harcoló, kicsit patetikus lázadók világát.

Blues Brothers

Sok kisebb szerepe is volt a Csullagok háborúja után, többet azért kapott meg, mert Leia hercegnő kellett az alkotóknak, mint a Jay és Néma Bob visszavágban, ahol Kevin Smith apácaként rakta a filmbe. Kisebb szerepei közül kedvencünk a Blues Brothersben, ahol Joliet Jake exszeretőjeként gépágyúval próbálja legyilkolni a volt pasiját.

bluesbrothers_fisher

A Disney és Leia

Amikor a Disney négymilliárd dollár körüli összegért megvette a Star Wars jogokat George Lukastól, egyértelmű volt, hogy az egész legendát akarja, nemcsak az új mozikat. 2015-ben az összes fontos főszereplő vissza is tért egy kis jutalomjátékra Az Ébredő erőben. Sőt, Leia hercegnőnek szerep jutott a 2017-es SW epizódban is, de egyelőre nem tudni, már leforgatták-e  már a jeleneteket, és ha nem, akkor hogyan és mikor lesz ez lehetséges. Carrie Fisher nem hagyományos hollywoodi sztárként, szétplasztikázva és harminc évvel fiatalabbnak sminkelve tért vissza hatvanévesen, az íróként sikeres Carrie, már nem színésznőként tartotta karban magát, de éppen ettől lett sokkal hitelesebb az új moziban. Az őt a külseje miatt kritizálóknak pedig mindig okosan és keményen szólt vissza.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló