Külföld

Ausztriában két héttel meghosszabbítják a teljes zárlatot

  • Szerző:nuus
  • 2021.01.18 | 09:39

Február 8-ig tart az országos karantén.

Ausztriában másodszor is meghosszabbítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó teljes zárlatot – jelentette be Sebastian Kurz kancellár vasárnap.

ALEX HALADA / AFP

A karácsony után, december 26-tól bevezetett zárlatot eredetileg január 18-ig tervezték, majd 25-ig meghosszabbították. A mostani döntés alapján február 8-ig tart az országos karantén Ausztriában. Ennek elsődleges célja, hogy megelőzzék a koronavírus brit mutációjának robbanásszerű terjedését. Eddig 5 fertőzött esetében azonosították a brit vírust, további 100 gyanús esetet még vizsgálnak.

“A csökkenő járványügyi adatok ellenére még lejjebb kell szorítani a számokat, mielőtt a brit mutáció agresszívebb terjedése ellehetetlenítené az egészségügyi rendszert” – magyarázta a döntést a kancellár. Hozzátette: reményei szerint április végéig – de amennyiben az AstraZeneca vakcinája is megkapja az engedélyt, még hamarabb, március végéig – sikerül beoltani a lakosság 65 éven felüli legveszélyeztetettebb rétegét.

Az elsődleges cél jelenleg a napi új megbetegedések számának leszorítása 700 alá, illetve a fertőzési ráta 0,8 százalékra csökkentése, így elkerülhető a kórházak és az intenzív osztályok túlterhelése.

A kormányfő negatív példaként említette az olaszországi Dél-Tirolt, ahol a zárlat után, november végén tíz napra újranyitottak, majd újfent el kellett rendelni a teljes zárlatot. “Ennek így semmi értelme, bezárunk, kinyitunk, újra bezárunk. Ezért is döntöttünk inkább a zárlat meghosszabbításáról” – hangsúlyozta Kurz.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló