Külföld

Emberekre is átterjedhet a szarvasokból zombit csináló titokzatos betegség?

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.22 | 11:35

Az állatok idegrendszerét megtámadó kórokozó pár évtized alatt bevette Észak-Amerikát, de már Dél-Koreában és Norvégiában is vannak fertőzött csordák.

(kép: Pixabay)

A csak zombiszarvas betegségnek csúfolt kórt először 1967-ben figyelték meg Coloradóban, azóta viszont 24 államra és Kanadára is átterjedt, és elhagyta a kontinenst is. Egy, a kerge marha kórhoz, vagy szivacsos agyvelőgyulladáshoz nagyon hasonló betegségről van szó, ami mai tudásunk szerint hibás fehérjékkel, úgynevezett prionokkal kezdődik, amik a szervezetbe kerülve a velük kapcsolatba kerülő többi fehérjét is kóros mutációra késztetik, a betegség ezért öröklődhet is az utódokra is. A prionokkal fertőzött szövetekkel pedig más egyedeknek is átadható. A kutatások szerint most az amerikai szarvasok esetén csordákban már az állatok felében megtalálhatóak ezek a prionok. A betegség lappangási ideje pedig akár években is mérhető.

mule deer w/ CWD in SD

came upon this deer. At first I thought maybe hit by a car. This is chronic wasting disease. It attacks the nervous system. Sad to see. I called DOW and they asked me to put him down as they were in a meeting in Rapid City today.

Arra egyelőre nem találtak bizonyítékot, hogy bárki szarvashústól betegedett volna meg, a tudósok most mégis ettől félnek, hogy a betegség emberekre is átterjedhet (ahogy a kerge marha kór esetében), mivel az élő állatokból vagy az elhullott tetemekből származó prionok a növényeken és a földben is évekig túlélhetnek. Egyes majomfajták esetében pedig már ki is mutatták, hogy a szarvashús fogyasztása átadhatja nekik a kórt. Ha a betegség tovább fejlődik, egy idő múlva megjelenhet az emberre is veszélyes variáns.

A hibás prionok által okozott szivacsos agyvelőgyulladás szerű betegség több fajnál is előfordul, emberi megfelelője a rendkívül ritka Creutzfeldt-Jakob betegség. Az ezredforduló környékén kitörő brit kerge marha járvány fő kiváltó oka az volt, hogy az állatokat beteg juhokból készült táplálékkiegészítővel etették. A szarvasmarhákban aztán tovább fejlődött a betegség, amit aztán emberek is elkaptak a húsuk elfogyasztásával. A tudósok most ugyanettől tartanak a szarvasok esetében is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló