Külföld

Philadelphiában nyílhat meg az USA első belövőszobája

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.24 | 12:52

A város vezetése engedélyezte, hogy olyan létesítményt nyissanak meg a területén, ahol kontrollált körülmények között lőhetik be magukat az intravénás szerhasználók.

(kép: Pixabay)

A hasonló döntések mindig erős indulatokat váltanak ki, sokan a kemény drogok használatának legalizálását látják benne, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen létesítmény tényleg hatásos eszköz a túladagolások elleni küzdelemben: a függők tiszta környezetben, steril tűkkel (ennek fontosságát talán már nem kell részletezni) adhatják be maguknak a drogot, és még arra is van hely, hogy ott töltsék el a bódult órákat, ahelyett, hogy mondjuk egy játszótér melletti padon feküdnének ki, eldobált tűkkel körülvéve. De ami még fontosabb, hogy itt folyamatosan találkozhatnak szekértő egészségügyi személyzettel, akik nem csak egy esetleges túladagolást tudnak kezelni, de odafigyelnek a szerhasználók testi és mentális egészségére is.

(kép: Pixabay)

Hasonló „belövőszobák” találhatóak már Németországban, Hollandiában, Észak-Amerikában pedig Kanadában nyílt az első 2003-ban. A vancouveri központ számításai szerint idáig körülbelül 5000 túladagolásnak vették elejét azzal, hogy ellenőrzött körülményeket biztosítanak a heroinistáknak, ráadásul a HIV és a Heapatitis C fertőzés terjedése is lelassult azóta. Úgy tűnik, most több amerikai nagyváros is ebbe az irányba mozdulna el a probléma megoldása érdekében: Seattle, Denver, San Francisco és New York is dolgozik már a megvalósításon.

Philadelphia lehet az első, ami nem véletlen: a keleti-parti nagyvárosban, ami az USA 6. legnépesebb városa, rengeteg heroin használó van, és itt a legmagasabb a túladagolások száma az egész országban. Ez a szám pedig egyre csak nő, a statisztikák szerint az elmúlt tíz év során megötszöröződött a túladagolások száma az Egyesült Államokban, ország szerte több mint 70000 ilyen esetet regisztrálnak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló