Külföld

Akkora a hőség Ausztráliában, hogy az állatok már nem bírják: tömeges pusztulás sújt számos fajt

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.27 | 15:25
  • trendindex: 4

Vad lovak, denevérek, és több millió hal döglött meg az utóbbi hetekben.

(kép: Pixabay)

Szokatlanul forró a déli félteke nyara most Ausztráliában, a hőmérséklet több helyen 50 Celsius fok körüli. A hőség természetesen az embereket is megviseli, az állatvilágnak viszont semmilyen védekezési lehetősége nincs, ők nem tudnak légkondicionált szobákba menekülni a forróság elől. A nagyobb testű emlősökre főleg az ivóvízhiány jelenti a legnagyobb veszélyt, a napokba 90 vadló tetemét találták meg egy vizesgödör mellett, ahová inni jártak, de a forróságban egyszerűen kiszáradt. További 50 állatot pedig a hatóság altatott el, mert visszafordíthatatlanul kiszáradtak.

A vadlovakon kívül a tevék és a szamarak a legveszélyeztetettebbek, az ország hatalmas sivatagos területein egyszerűen nem találnak elég ivóvizet maguknak. A hőség első hulláma már novemberben lecsapott, akkor az ország egyik nagytestű denevérfaja látta kárát, körülbelül 10000 példány hullott el belőlük, a tudósok ez alapján azt becsülik, hogy a januári hőség több mint 20000 denevéráldozatot is szedhet, ez így már majdnem a faj populációjának egyharmada, amit kipusztít az idei nyár.

A halak sincsenek biztonságban, a becslések szerint a mostani hőség hatására körülbelül 1 millió hal döglött meg a Murray és Darling folyók medencéjében. A csökkenő vízszint miatt az állatoknak nem jut elég oxigén.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.