Külföld

Nem kapkodják el, Németország 2038-ra állítja le végleg a szénerőműveit

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.28 | 11:48

Még 20 évig füstölögnek az üzemek? Még szép, hogy a Greenpeace elégedetlen.

Még két évtizedig jó eséllyel fog szenet használni az áram előállításához Németország. A szakértők azt ígérik, hogy legkésőbb 2038-ra véget vetnek a fosszilis energiahordozók eltüzelésének. Az európai állam így szeretné mérsékelni a környezetet károsító hatásokat. Egy fontos lépés ez a január 26-ai bejelentés, mely a többi, szén-alapú gazdasággal rendelkező ország számára is mérvadó lehet.

Ezt is elértük végre. Ez egy történelmi pillanat.

lelkesedik Ronald Pofalla, a Coal Comission feje Berlinben.

Németország jelenleg még az az elektromosság több, mint egyharmadát szénégetésből nyeri, mely rengeteg üvegházhatást okozó gázkibocsátással jár. A globális felmelegedés szempontjából ez a mennyiség sajnos jelentősnek számít.

A 28 fős bizottság szerint a végső határidőt kivárni nem is szükséges – akár 2035-re, vagy már 2032-re is

véget érhet a szén-korszak.

Az átállás tetemes összeget fog felemészteni, ám egyúttal a teljes energia ágazat felújítására is sor fog kerülni. A kormánynak még jóvá kell hagynia a nagyszabású tervezetet.

Az egész világ szeme a németeken van most. A bolygó negyedik legnagyobb gazdasága, melynek ipari és mérnöki vívmányai is kiugróak, egy történelmi döntésre szánja el magát.

véli a Potsdam Institute for Climate Research igazgatója. Johan Rockstroem szerint egy globális hullám indulhat el ezzel a lépéssel. A kontinens leginkább szennyező szénerőművei lépésről lépésre fogják csökkenteni a káros anyagok kibocsátását.

 

Arra még nem tér ki a fáma, hogy konkrétan melyik objektumokat kezdik el leszerelni. Viszont az ágazatból közel ötezer dolgozót át kell szervezni majd más munkaterületre az elkövetkezendő tíz év során. Észak-Rajna-Vesztfália, Brandenburg, Szász-Anhalt és Szászország, azaz a leginkább érintett tartományok közel 4 milliárd eurót fognak kapni a két évtizedes projekt részeként.

via GIPHY

A megújuló energiák – nap és szél erőművek – felhasználási köre tovább bővülhet, a szén és a földgáz rovására. A Greenpeace területi vezetője is üdvözli a hírt, hogy Németországnak már legalább van egy kézzel fogható terve, ám a nemzetközi szervezet szerint a legjobb lenne 2030-ig minden szénerőművet kiiktatni.

A tempó sántít. A 2038-as végcél teljességgel elfogadhatatlan.

háborodott fel Martin Kaiser.

 

A helyi környezetvédők viszont hátradőlhetnek, mert a sok veszélynek kitett nyugat-német Hambach-erdőség sorsa végre megnyugtatóan alakulhat. Az ABC News beszámol arról is, hogy a közszolgálati médium, a ZDF felmérése szerint a lakosság 73 százaléka gyorsabb megoldásokat sürget a szén kiváltására.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló