Külföld

Az ember, akit megölt a saját szakálla Hitler szülővárosában

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.29 | 19:49

Hans Steininger története a legjobb figyelmeztetés minden szakállas ember számára: ne növeszd túl hosszúra, és csak óvatosan az arcszőrzettel!

Hans Steininger szakálla a múzeumban. Forrás: Wikipedia.

Hans Steininger a XVI. században élt, Braunau am Inn városának volt szülötte, majd később polgármestere is. Bár a maga korában rendkívül népszerű volt, a források szerint, mégsem bölcs döntései és fontos törvényei, rendeletei miatt maradt fenn a neve elsősorban, hanem a szakálla és a halála miatt, amit maga az arcszőrzet okozott.

A polgármester szakálla állítólag 4 és fél méter volt, sőt a haját is hagyta megnőni, nagyon büszke volt mindkét fejszőrzetére. Amikor ment valahova, a szakállát és a haját is egyszerűen csak zsebre vágta. Ez történt akkor is, amikor 1567 szeptember 28-án komoly tűzvész pusztította a várost. Mint rendes városvezető, maga is lóhalálában futott oltani, zsebébe dugott szakállal és hajjal. Előbbi azonban a nagy igyekezetben kicsúszott Steininger zsebéből, ő pedig nemcsak nem vette ezt észre, de még egy rosszat is lépett, rá a szakállára. A polgármester elesett, ám még azt is rossz helyen: egy hosszú lépcsőn haladt le épp, amin legurult, és mire az aljára ért, a nyakát törte és meghalt. A polgármester gyilkos szakállát megmentették az utókor számára, a helyi múzeumban van kiállítva.

Hans Steininger. Forrás: Wikipedia.

Apró érdekesség, de egy későbbi német, bizonyos Adolf Hitler is ebben a városkában látta meg a napvilágot, de érthető módon nem vele, hanem a szakálla által megölt Hans Steiningerrel népszerűsítik inkább Braunau am Inn városát.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló