Külföld

Kaliforniában börtönnel büntetnék a pincéreket, ha szívószálat adnak

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.30 | 09:43

Így akarják visszaszorítani az éttermekben termelődő szemét mennyiségét.

(kép: Pixabay/ulleo CC0)

Egy új törvényjavaslat szerint a jövőben a szövetségi államban pincéreknek akár komoly pénz- vagy börtönbüntetéssel is számolniuk kellene, ha kéretlenül szívószálat tesznek a vendégek italába. Magát a szívószálat nem tiltanák be, a gyorséttermekben továbbra is használatban lennének, a klasszikus „beülős” éttermekben viszont csak akkor kaphatnák meg a vendégek, ha azt külön kérik, ezt pedig úgy akarják elérni, hogy a pincéreket büntetik. A törvénytervezet értelmében a kéretlen szívószáladás vétségnek számítana, amiért akár 1000 dollár bírságot, vagy 6 hónap elzárást is ki lehetne szabni a legradikálisabb esetekben.

California plastic straw law punishes restaurant servers with jail time

Conservative commentator Kurt Schlichter reacts to a bill proposed in California that would make it illegal for restaurants servers to give guests plastic straws unless requested.

Persze nem valószínű, hogy ez a törvénytervezet ebben a formában átmegy, de jól mutatja, hogy a döntéshozók milyen irányból próbálják megfogni az egyik legfeleslegesebb vendéglátóipari hulladék terjedését: a vendégek ne kapjanak szívószálat, hacsak nem külön kérik azt, és talán így egy idő után le is szoknak róla. Egy kutatás szerint az amerikaiak 500 millió darab egyszer használatos szívószálat dobnak a szemétbe naponta, ezek pedig általában a tengerben végzik.

Sea Turtle with Straw up its Nostril – “NO” TO PLASTIC STRAWS

WARNING: inappropiate/ strong language!********* This is the original video! This video shows why plastic trash is detrimental to marine life and why especially plastic straws are one of the most superfluous items made out of plastic, especially if they end up as plastic trash in our oceans.

A probléma tehát valós, bár nem biztos, hogy ezt a pincérek büntetésével lehetne megoldani.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló