Külföld

Megtalálták az út mellett elhagyott radioaktív kapszulát

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.02.01 | 13:48

A keresőcsoportok valóban tűt találtak meg a szénakazalban.

Az ausztrál hatóságok szerdán megtalálták a korábban eltűnt radioaktív kapszulát, miután csaknem egy hétig keresték egy 1400 kilométeres országút mentén – közölte a helyi katasztrófavédelmi tárca vezetője.

Stephen Dawson miniszter kijelentette, hogy a hadsereg ellenőrzi a sugárzó eszközt, és csütörtökön Perthbe, biztonságos létesítménybe szállítják. A politikus hangsúlyozta, hogy ha figyelembe veszik a kutatási terület nagyságát, a tárgy megtalálása óriási feladat volt.

A kapszula sugárzását egy speciális detektorral felszerelt, óránként 70 kilométeres sebességgel haladó járműről érzékelték

– közölte Nyugat-Ausztrália állam katasztrófaelhárítási hatósága. Ezután a hatóság munkatársai, sugárzási szakemberek és mások az országútnak a kiválasztott szakaszát fésülték át a szállítás közben eltűnt apró kapszulát keresve.

A kapszula egy olyan mérőeszköz része volt, amelyet a Rio Tinto Gudai-Darri bányájából származó vasérc betáplálási sűrűségének mérésére használtak az állam Kimberley régiójában. A szállítmány egy Perth külvárosában lévő létesítménybe tartott – ez a távolság nagyobb, mint Nagy-Britanniát átszelni északról délre.

Elvesztését január 25-én vették észre, amikor a szállítmány megérkezett a célállomására, egy raktárba. A tisztviselők szerint a kapszula nyilvánvalóan leesett egy teherautóról az út szélére. Hozzátette, nem valószínű, hogy szennyeződés érte a térséget.

A 6 milliméter átmérőjű és 8 milliméter hosszú ezüstkapszula cézium-137-et tartalmaz, amely óránként 10 röntgensugárnak megfelelő sugárzást bocsát ki.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Érkezik a vasárnapi boltzár!
  • szerző:nuus
  • 2023. 03. 17.
Celeb
Nagy bajban van Marics Peti
  • szerző:nuus
  • 2023. 03. 19.