Külföld

Böhömnagy 7 kilós nutriák garázdálkodnak Kaliforniában

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.16 | 10:41
  • trendindex: 2

Ha nem tudod legyőzni, akkor edd meg őket, tartja a mondás a nutriákkal kapcsolatban, akik nem először szaporodnak el annyira Amerikában, hogy kezdenek komolyabb gondokat okozni.

Forrás: Pixabay

A nutria nagyon szapora állat. Egy összeszokott pár akár 1600 utódot is képes a világra hozni 3 év alatt, ami őrületes szám – és őrületesen sok megrágcsálnivaló is. A kaliforniaia mocsaras vidékről most hatalmas méretű, több mint 7 kilós és egy méter hosszúra is megnövő példányok bukkantak elő. Olyan nagy problémát jelentenek az állatok, hogy a Kaliforniai Hal- és Vadvédelmi Hivatal még egy forródrótot is indított az ügyben. Nem hiába: velük szemben most a zéró tolerancia elve érvényesül, a hivatal szóvivője szerint:

Nem tudjuk, pontosan hányan vannak, és hogyan kerültek ide, de az biztos, hogy mindenképpen meg kell szabadulnunk tőlük.

A nutriát az 1800-as évek legvégén honosították meg Észak-Amerikában, a szőrméje miatt, az 1940-es években azonban összeomlott a piac, a nutriákat pedig egyszerűen szabadon engedték, és pillanatok alatt el is szaporodtak. Amit a gazdák azonban nem bántak annyira, mert a falánk nutria zabálta a gyomnövényeket. De nemcsak azokat. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a világ legnagyobb testű rágcsálója mindent megeszik, ami csak az útjába kerül, a hasznos növényeket is, ráadásul az eróziót is elősegíti, továbbá kórokozókat, vírusokat is terjeszt. De ami még nagyobb probléma, hogy nincs semmi, ami az útját állná a nutriák pusztító menetelésének, mert nincs olyan ragadozó sem, amelyik pusztítaná az állományt.

A folyton csillapíthtatlan étvággyal bíró nutriák nem először okoznak ekkora gondot az észak-amerikai lakosságnak, már többször is előfordult, hogy túlságosan elszaporodtak. Jelen pillanatban 22 államban bukkantak a nyomukra, és 16-ban van komolyabb populációjuk. Amerika harcra készen áll a nutriák ellen – legalábbis ebben a hitben vannak, aztán majd meglátjuk, mire jutnak vele.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.