Külföld

Kitört egy indonéz vulkán, öt kilométer magas hamutornyot lőtt az égbe

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.20 | 11:13

A Sinabung hatalmas porfelhője lenyűgöző, és félelmetes is egyben. Ez a szumátrai tűzhányó legutóbb embert is ölt.

A szumátrai Sinabung vulkán helyi idő szerint hétfőn, 9 órakor lépett működésbe, és lőtt fel az égbe egy öt kilométer magas portornyot. Többen megörökítették a látványos természeti jelenséget, melyről az Indonéz Katasztrófavédelem is beszámolt.

Sutopo Purwo Nugroho, a Katasztrófavédelem szóvivője bejelentette, hogy több földrengés is kísérte a kitörést, melyeket a környező településeken észleltek.

Öt körzetben elsötétült az ég, és a látótávolság is lecsökkent, alig ötméternyire.

A post shared by The Economist (@theeconomist) on

Sebesültekről vagy áldozatokról eddig nem érkezett hír, viszont a hatóság felszólította a lakosságot, hogy a további tájékoztatásig a kráter hét kilométeres körzetében lehetőleg ne tartózkodjon senki.

A vulkáni hamu a meteorológiai szakszolgálat szerint három irányban távozhat: észak, északnyugat és dél-délkelet felé is mozoghat a felhő.

A post shared by Dom. (@dominooo14) on

Surya Jadi Sembiring, egy helyi lakos, aki Karo területén él, közel a vulkánhoz, beszámolt arról, hogy mennydörgés-szerű robajjal kezdődött a geológiai esemény, mely után a hegyoldalt hamu borította el.

A post shared by Yie (@fikriskepa) on

A 2,460 méteres csúcs az egyik legaktívabb indonéz vulkán: 2014-es kitörése több, mint egytucat ember életébe került, és ezreknek kellett elhagyniuk akkor az otthonukat – teszi hozzá az Au News Yahoo.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.