Tudomány

Mikor jöhet az újabb cunami? Ezt tudhatod a szökőárról

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.22 | 15:23

Bármikor jöhet egy hatalmas szökőár, bár a történelem eddig legnagyobb cunamija mindent elvinne Ázsiában.

IN AIR, SENDAI, JAPAN - MARCH 12: (EDITORS NOTE: Image has been reviewed by U.S. Military prior to transmission.) In this handout image provided by U.S. Navy, an aerial view of tsunami and earthquake damage is seen from an SH-60B helicopter assigned to the Chargers of Helicopter Antisubmarine Squadron (HS) 14 from Naval Air Facility Atsugi March 12, 2011 seen from the air of Sendai, Japan. An earthquake measuring 8.9 on the Richter scale has hit the northeast coast of Japan causing tsunami alerts throughout countries bordering the Pacific Ocean. (Photo by U.S. Navy via Getty Images)
2011-ben Japánban a cunami és egy 8,9-es erősségű földrengés után Fotó: U. S. Navy/Getty Images

Földrengés, illetve tengerrengés volt Japánban, cunami riadót rendeltek el, bár a 2004-es pusztító szökőárhoz képest még ez sem volt igazán pusztító. A cunami japán szó, innen már láthatjuk is, hol pusztít leginkább, a kikötő és a hullám szavakból képzett kikötői vagy parti hullám. Oka ugyanaz, mint amikor mi a kádban előrelökjük a vizet, a tengerrengés meglöki az óceán vizét, ami kilendül és kicsap a partokra. Csak éppen az óceán vize hatalmas távolságokba lendül ki, és rendkívül pusztító magasságban csap ki a partra, és szökőár keletkezik.

Semmit nem használ a modern technika

Illetve valamit mégis: előrejelezni nem tudják, de a földrengés után már modellezni tudják, hogy mekkora lehet a szökőár. Ha ezt elég gyorsan csinálják, és úgy csinálják, mérsékelni lehet a károkat. A modern korban a legnagyobb szökőár 2004-ben volt, amikor Thaiföld, Indonézia és tucatnyi sziget az Indiai-óceánon hatalmas árat fizetett azért, mert nem volt hatékony szökőárjelző rendszerük. Karácsonykor, december 26-án rendkívül erős, a Richter-skála szerint 9,1 – 9,3 tengerrengést követően Szumátra közelében megindult a szökőár. Ázsiában és Afrika keleti partjainál több mint 130 000 ember halt meg, és több tízezren eltűntek. 2011-ben pedig újra a japán városok hevertek romokban, és a fukusimai atomerőmű is megsérült.

A vulkánok is veszélyesek

A cunamik másik kiváltó oka, a vulkánkitörést követő rengés, ebből van jópár, ami civilizációkat söpört el. 1883-ban Jáva és Szumátra között a Krakatau vulkán kitörése, illetve a vulkáni kúp lerobbanása hozta a cunamit, amiben 36 000 ember halt meg. Az Atlantisz legenda is egy cunamihoz kapcsolódik, 3500 évvel ezelőtt a Théra vulkán robbant fel és az árhullám elsöpörte a mínoszi civilizációt. A Théra maradéka ma Santorini néven ismert kis félkör alakú sziget, amennyi a vulkánból maradt.

Itt öntötte el a tenger Atlantiszt, legalábbis Lara Croft szerint, aki Santorini alatt búvárkodva találta meg az ókori csúcscivilizáció ereklyéit.

Ami igazán nyugtalanító, hogy a tudósok sokszor találnak messze a szárazföld belsejében is, cunamira utaló nyomokat. Sokak szerint a ma a Fogo-szigeten (portugálul Tűz-sziget) lévő ma is aktív vulkán elemi erejű kitörése hozta el a világ eddigi legnagyobb özönvizét, 260 méter magas hullámokkal, amik 32 kilométerre csaptak be a szárazföldre. Még az sem túl megnyugtató, hogy mindez 73 000 éve volt, mert a nagy számok törvénye alapján egyre valószínűbb egy újabb hatalmas vulkánkitörés a Földön.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.