Orosz-ukrán háború

Orosz tábornok: amerikai vegyi lőszert vetett be az ukrán hadsereg

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2024.02.20 | 07:18

Többször is amerikai vegyi lőszert vetett be az ukrán fél az orosz hadsereg ellen a háború folyamán - jelentette ki Igor Kirillov altábornagy, az orosz fegyveres erők sugár-, vegy- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka hétfői sajtótájékoztatóján.

Orosz katonák járőröznek az utcán. Fotó: Alexander NEMENOV / AFP

“A különleges hadművelet során több esetet feljegyeztek, amelyek során az ukrán fegyveres erők amerikai vegyi lőszereket használtak” – mondta Kirillov, aki szerint az Egyesült Államok és Ukrajna többször megsértette a vegyi fegyverek tilalmáról szóló egyezmény előírásait. Bejelentette, hogy Leonyid Paszecsnyiket, a “Luhanszki Népköztársaság” közigazgatásának vezetőjét tavaly december 5-én fenolvegyületekkel kísérelték meg megmérgezni. Emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Szaldót, a herszoni régió Moszkva által kinevezett vezetőjét 2022 augusztusában mérgezéssel szállították kórházba.

Az ő szervezetében a vegyifegyver-tilalmi egyezményben feketelistázott, ricin nevű anyagot mutattak ki.

Kirillov szerint más vezető tisztségviselők ellen is megpróbáltak “terrorcselekeményt” vegyi anyaggal elkövetni.
Hírszerzési forrásokra hivatkozva azt hangoztatta, hogy az ukrán fél nyugati segítségével új taktikát dolgoz ki, “különleges vegyi övezetek” létrehozásával. A taktika értelmében az orosz előrenyomulás lassítására ciánhidrogént és ammóniát tartalmazó tartályokat terveznek felrobbantani. Közölte, hogy tavaly szeptemberben és októberben ilyen vegyi anyagot szállítottak Kramatorszk és Kupjanszk város területére, hogy a továbbiakban autópályák mentén, a főbb közlekedési csomópontoknál helyezzék el.

A cél szerinte az, hogy az ukrán hadsereg időt nyerjen új védvonalak kiépítésére Zaporizzsja, Harkiv és Szumi megyében.

Úgy vélte: a mérgező anyagok nagyarányú bevetésének tervét támasztja alá, hogy Ukrajna idén nagy mennyiségű ellenmérget, gázálarc és egyéb egyéni védőfelszerelés szállítását kérte az EU-tól. A lista 283 ezer katonai védőkészleteket és gázálarcot, félmillió pár védőkesztyűt és vegyvédelmi zsákot, 150 ezer ellenméregkészletet és 20 ezer, harcanyagok kimutatásához szükséges gyorstesztet kért. Kirillov szerint tavaly a NATO-országok már szállítottak Ukrajnának több mint 55 ezer egyéni vegyvédelmi védőfelszerelést, 600 ezer ampullányi ellenmérget foszfororganikus anyagok és 750 ezer flakon ellenszert mustárgáz, lewisit és ciánhidrogén-származékok ellen.

Kirillov beszámolója értelmében 2018-ig az Egyesült Államok éves jelentéseiben 460 tonna nem meghatározott mérgező anyagról adott hírt,

ami a teljes készleteinek mintegy 2 százalékát jelentette. Azt mondta, hogy az orosz védelmi minisztérium értesülései szerint ezek az amidofluorofoszfátok osztályába tartozó vegyületek voltak, “amelyeket az amerikai közvélemény jobban ismer novicsok néven”. A tábornok közölte, hogy az orosz védelmi minisztérium birtokában álló összes olyan dokumentumot, amely alátámasztja a vegyifegyver-tilalmi egyezmény amerikai és ukrán megsértésének tényét, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) rendelkezésére bocsátotta. Emlékeztetett arra, hogy Oroszországot amerikai nyomásra “kiszorították” a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) Végrehajtó Tanácsából.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló