Külföld

Óriási balhé: letört egy darabot egy többezer éves szoborról és hazavitte emlékbe egy amerikai srác

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.21 | 16:24

A kínai agyaghadsereg néhány darabja Philadelphiában került kiállításra, nem vigyáztak rájuk eléggé.

(kép: AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES)

Az eset még tavaly decemberben történt, de csak január végén vették észre, ez is arra utal, hogy nem fektettek elég hangsúlyt a biztonságra a Franklin Intézetben, ahol 2017 szeptembere óta volt kiállítva 10 darab a híres kínai agyaghadsereg szobrai közül. A kínai agyaghadsereg néhány darabja Philadelphiában került kiállításra, nem vigyáztak rájuk eléggé. A biztonsági kamerák felvételeinek visszanézése után kiderült, hogy egy karácsony előtti party alkalmával jutott be néhány fiatal a tárlatra, egyikük pedig ott is maradt, szelfizett a szobrokkal, majd letörte az egyik hüvelykujját, és hazavitte emlékbe. Őt azóta sikerült is azonosítani, és megtalálták a fiókjában az ellopott műemléket.

A felháborodás hatalmas, ugyanis nem csak a kínai történelem, hanem az egész emberi civilizáció egyik legjelentősebb műalkotásáról van szó. A kínai birodalom első császára, Csin Si Huang-ti síremlékéhez készített agyaghadsereg több mint 2000 éves, és több mint 8000 életnagyságú, egyedi arccal és festéssel ellátott szoborból áll. A leletet 1974-ben találták meg földművesek kútásás közben, azóta folyik a hatalmas temetkezési hely felderítése, ahol a császár sírkamrája még mindig rejtve van.

Az agyaghadsereg napvilágra kerülése óta a leletet kezelő kínai intézet több mint 260 alkalommal adott már kölcsön belőle szobrokat külföldi múzeumoknak, de eddig soha nem történt ilyen durva eset. Kicsit sarkos hasonlat, de kb. olyan barbár cselekedet volt ez a philadelphiai rongálás, mintha valaki részegen betámolygott volna a Louvre-ban, kivágta volna Mona Lisa szemét a festményből, hogy eltegye emlékbe a pénztárcájába….


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.