Külföld

Hárommillió dolláros Patriot rakétával lőttek le egy kétszáz dolláros drónt

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.16 | 11:27

Ezt nevezzük igazán aszimmetrikus hadviselésnek: ezzel a módszerrel viszonylag hamar csődbe lehetne vinni a világ legfejlettebb államait is.

This general view shows a Japanese Self-Defense Force Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) interceptor launcher deployed outside Defence Ministry headquarters in Tokyo on February 7, 2016. North Korea launched a long-range rocket on February 7, violating UN resolutions and doubling down against an international community already determined to punish Pyongyang for a nuclear test last month. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO / AFP PHOTO / YOSHIKAZU TSUNO
Ez a Patriot Japánban, Tokióban áll készenlétben – AFP PHOTO / YOSHIKAZU TSUNO

Egy amerikai tábornok, bizonyos David Perkins mesélte el a sztorit egy konferencián: az Egyesült Államok egyik szövetségese (nem árulta el, hogy melyik ország hadserege) indított egy radarvezérelt, szuperinteligens, a hangsebesség ötszörösével száguldó rakétát az ellenségnek vét apró quadrokopterre. El is találták, ami végülis jó hír, hiszen a milliárd dollárokba kerülő rendszer képes volt befogni és megsemmisíteni ilyen apró célt is.

AUSA 2017 – GEN David Perkins, Commanding General, U.S. TRADOC

Uploaded by Army Materiel Command Headquarters on 2017-03-13.

A probléma nem technikai, inkább gazdasági természetű: egy Patriot rakéta 3 millió dollárba (úgy 900 millió forintba) kerül, míg a drónt 200 dollárért lehet megrendelni bármelyik webáruházból. A tábornok világosan meg is mondta: ha ő lenne az ellenség, rendelne egy csomó ilyen drónt, és hagyná, hogy eldurrogtassák rájuk az összes Patriot rakétát a környéken.

Patriottal lőni a drónra talán erős túlzás, de a drónhadviselés valódi problémát jelent: bizonyos lázadó és/vagy terrorista csoportok, például Irakban már használnak ilyen eszközöket fegyverként. Nem nehéz elképzelni, hogy egy közepes méretű drónra fel lehet szerelni egy tisztességes méretű bombát, és a biztonsági erők feje felett beküldeni a célhoz.

A Patriot rakétarendszert az Egyesült Államokon kívül Németország, Görögország, Izrael, Japán, Hollandia, Spanyolország, Dél-Korea, Tajvan, Szaúd-Arábia, Kuvait, Katar és az Egyesült Arab Emirátusok használja. Lehet találgatni, hol sikerült lelőni a drónt.

A címlapi képen egy tajvani rakétát indítanak épp (AFP PHOTO / MILITARY AGENCY / STR)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.